Βαριές απώλειες ύψους 13,7 δισ. δολαρίων για θυγατρική της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Βαριές απώλειες ύψους 13,7 δισ. δολαρίων για θυγατρική της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
France, Perigueux, 2022-11-09. Illustrative photography of the META company, created by Mark Zuckerberg. Photograph by Romain Longieras / Hans Lucas. France, Perigueux, 2022-11-09. Photographie d illustration de la societe META, cree par Mark Zuckerberg. Photographie de Romain Longieras / Hans Lucas. (Photo by Romain Longieras / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η Reality Labs της Meta έχασε 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 - και μόλις ανακοίνωσε το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας της.

Του Marco Quiroz-Gutierrez

Οι φιλοδοξίες του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχουν αποδειχθεί δαπανηρές για τη Meta, και το πιο πρόσφατο τρίμηνο δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Αν και ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου – οι μετοχές σημείωσαν άλμα μετά τις ανακοινώσεις – το τμήμα metaverse της Reality Labs ανακοίνωσε ζημίες ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, έναντι ζημιών 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Ανέφερε επίσης ζημία 4,3 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, τη χειρότερη από το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η εταιρεία άρχισε να αναλύει τα αποτελέσματα του τμήματος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Παρά την υστέρηση των επιδόσεων της Reality Labs, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου της Meta ότι η επένδυση στο metaverse παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. «Οι προτεραιότητές μας δεν έχουν αλλάξει από πέρυσι», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.

Ο ίδιος επεσήμανε την κυκλοφορία του headset Quest Pro από την εταιρεία ως νίκη, και χαρακτήρισε το headset επόμενης γενιάς που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος ως τεχνολογία που θα γίνει, σύμφωνα με τα λόγια του, «το βασικό πρότυπο για όλα τα headset στο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί περισσότερο στη μικτή πραγματικότητα, η οποία διαφέρει από την εικονική πραγματικότητα επειδή αναμειγνύει φυσικά και ψηφιακά στοιχεία. Το ακουστικό Quest Pro της εταιρείας ενσωματώνει ήδη την τεχνολογία αυτή και το νέο καταναλωτικό headset της θα κάνει το ίδιο.

«Το οικοσύστημα της μικτής πραγματικότητας είναι σχετικά νέο, αλλά νομίζω ότι θα αναπτυχθεί πολύ τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ. Κατά την επικοινωνία για τα κέρδη, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta ανέφερε επίσης ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη δημιουργήσει avatars στο WhatsApp, αφότου η εταιρεία εγκαινίασε τη δυνατότητα αυτή τον Δεκέμβριο. Πρότεινε ότι η εισαγωγή χαρακτηριστικών όπως τα άβαταρ στο κινητό θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους προς τα προϊόντα της εταιρείας metaverse.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν το metaverse για πρώτη φορά στα τηλέφωνα και θα αρχίσουν να δημιουργούν την ψηφιακή τους ταυτότητα στις εφαρμογές μας», πρόσθεσε.

Παρά την άνευρη απόδοση της Reality Labs, η μετοχή της Meta σημείωσε άλμα 19% μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στα 181 δολάρια από το κλείσιμο της Τετάρτης στα 153 δολάρια. Μαζί με τα αναφερόμενα έσοδα ύψους 32,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ανακοίνωσε επίσης την επαναγορά μετοχών ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν σχεδόν κατά 62% το 2022, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη μείωση των εσόδων της από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2012. Ο Ζούκερμπεργκ έχει θεωρήσει το 2023 ως το «έτος της αποτελεσματικότητας» και δεσμεύτηκε στην κλήση της Τετάρτης να απομακρύνει τα εμπόδια στη μεσαία διοίκηση, ώστε να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις. Η εταιρεία προχώρησε σε περικοπές 11.000 υπαλλήλων τον Νοέμβριο.

«Νομίζω ότι πολλά από αυτά που κάνουμε», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ, «είναι πραγματικά λογικό να επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν».

Διαβάστε επίσης:

Η Meta έχει έναν νέο μεγάλο ανταγωνιστή στο VR. Την Apple