Ο Έλον Μασκ απειλεί με αποκαλύψεις για Βραζιλιάνο δικαστή – Πώς «μπλέκεται» με τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής

Ο Έλον Μασκ απειλεί με αποκαλύψεις για Βραζιλιάνο δικαστή – Πώς «μπλέκεται» με τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής
(FILES) X (formerly Twitter) CEO Elon Musk attends a symposium on "Antisemitism Online" during the European Jewish Association conference in Krakow, on January 22, 2024. A Supreme Court judge in Brazil ordered an investigation of Elon Musk on April 7, 2024, after the mogul criticized the magistrate and accused him of censorship for blocking accounts suspected of spreading disinformation. In an order seen by AFP, Judge Alexandre de Moraes accused the owner of X, formerly Twitter, of "criminal instrumentalization of X." (Photo by Sergei GAPON / AFP) Photo: AFP
Ο ρόλος του Μπολσονάρου και το debate για τη λογοκρισία στα social media.

Του Christiaan Hetzner

Ο Elon Musk απείλησε να αποκαλύψει επιζήμια στοιχεία που πιστεύει ότι θα αποδεικνύουν ότι ένας από τους κορυφαίους δικαστές της Βραζιλίας έχει προδώσει τη χώρα, κλιμακώνοντας μια αναμέτρηση αναφορικά με τη λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Ο ιδιοκτήτης της X βρίσκεται τώρα εν μέσω ενός πολιτικού αγώνα στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που φέρνει αντιμέτωπες τις δυνάμεις του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro εναντίον της κυβέρνησης Lula da Silva στη Μπραζίλια, την οποία ο πρώην πρόεδρος φέρεται να προσπάθησε να ανατρέψει.

Ο Bolsonaro κατηγορείται ότι επεξεργάστηκε ένα σχέδιο τον Νοέμβριο του 2022 για να ανατρέψει την εκλογική του ήττα – σχέδιο που περιελάμβανε τη σύλληψη του δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου, Alexandre de Moraes.

Εβδομάδες αργότερα, υποστηρικτές του Bolsonaro έσπευσαν στην πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια, εισβάλλοντας στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το ανώτατο δικαστήριο σε μια κίνηση που γρήγορα απέτυχε.

Μαρτυρίες από ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα εμπλέκουν τον Bolsonaro, έναν λαϊκιστή τύπου Trump, σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες σε αυτή τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ήταν ο de Moraes. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου προσπάθησε να απορρίψει τους ισχυρισμούς που διαδίδονται στο διαδίκτυο από υποστηρικτές του Bolsonaro ότι του έκλεψαν άδικα τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022.

Στην τελευταία του κίνηση, ο de Moraes άνοιξε μια έρευνα για την Χ αφότου ο Musk είπε ότι δεν θα ακολουθήσει την εντολή του δικαστή να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς που πιστεύεται ότι συνδέονται με την υποστήριξη προς τον Bolsonaro για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαμάχη έρχεται μετά από έγγραφα που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος του ‘Twitter Files’, Michael Shellenberger, σύμφωνα με τον οποίο ο de Moraes προσπάθησε να στρέψει τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου της πλατφόρμας ενάντια στους υποστηρικτές του Bolsonaro, ακόμη προέδρου εκείνη την εποχή.

Μετά τη δημοσίευση των εγγράφων -και την εντολή του de Moraes να μπλοκαριστούν ορισμένοι λογαριασμοί- ο Musk αποκάλεσε τον de Moraes “Darth Vader της Βραζιλίας” την Κυριακή και είπε ότι το X θα δημοσιεύσει όλα όσα ζητά ο de Moraes και θα διευκρινίσει ρητά πώς αυτά τα αιτήματα παραβιάζουν τη βραζιλιάνικη νομοθεσία.

«Αυτός ο δικαστής έχει προδώσει ευθαρσώς και επανειλημμένα το σύνταγμα και τον λαό της Βραζιλίας», έγραψε ο Musk την Κυριακή. «Θα πρέπει να παραιτηθεί ή να παραπεμφθεί».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Musk καλείται να αντιμετωπίσει αιτήματα από κυβερνήσεις. Πέρυσι επικρίθηκε επειδή υπέκυψε στα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης να λογοκρίνει το περιεχόμενο στην πλατφόρμα του πριν από την επανεκλογή του Recep Tayyip Erdogan.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Musk αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του de Moraes και προειδοποίησε ότι το X θα έπρεπε πιθανότατα να χάσει όλα τα έσοδα στη Βραζιλία και να κλείσει τις τοπικές του δραστηριότητες.

«Οι αρχές έχουν μεγαλύτερη σημασία από το κέρδος», ανέφερε.

Ο Musk έχει απεικονίσει τον εαυτό του ως προπύργιο ενάντια στην κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού που υποτίθεται ότι προκαλείται από ανθρώπους όπως ο de Moraes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πηγή: fortune.com