Ο Έλον Μασκ απειλεί να μηνύσει εβραϊκή ΜΚΟ, που μάχεται την εξάπλωση του αντισημιτισμού

Ο Έλον Μασκ απειλεί να μηνύσει εβραϊκή ΜΚΟ, που μάχεται την εξάπλωση του αντισημιτισμού
(FILES) In this file photo taken on March 14, 2019, Tesla CEO Elon Musk speaks during the unveiling of the new Tesla Model Y in Hawthorne, California. - Elon Musk's decision to pull Twitter off the stock market allows him to make major changes quickly, but it also takes the company more heavily into debt, a risky choice for a money-losing business. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Ο δισεκατομμυριούχος σχεδιάζει να κινηθεί νομικά εναντίον της ADL για δημόσια δυσφήμιση του Twitter

Ο Elon Musk σχεδιάζει να μηνύσει την Anti-Defamation League, μια εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση, που μάχεται την εξάπλωση του φανατισμού και του αντισημιτισμού, για δημόσια δυσφήμιση του Twitter.

Ο αυτοαποκαλούμενος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου προκάλεσε αντιδράσεις όταν ενέκρινε την ανάρτηση του ακροδεξιού Ιρλανδού ακτιβιστή Keith O’Brien, ο οποίος ονομάζεται Keith Woods, που ζητούσε την απαγόρευση της ADL.

«Από την εξαγορά του Twitter, η ADL προσπαθεί να ‘σκοτώσει’ αυτήν την πλατφόρμα κατηγορώντας την και εμένα ότι είμαστε αντισημίτες», ισχυρίστηκε ο Musk, λέγοντας ότι θα καθαρίσει το όνομα του Twitter (τώρα μετονομάστηκε σε X) ξεκινώντας με αγωγή για δυσφήμιση κατά της οργάνωσης.

Αυτό γίνεται λίγες μέρες αφότου η διευθύνουσα σύμβουλος Linda Yaccarino μίλησε με τον επικεφαλής της ADL, Jonathan Greenblatt, και προσπάθησε να λύσει τις διαφορές μεταξύ της ομάδας υπεράσπισης και της πλατφόρμας που της ανέθεσε ο Musk να διευθύνει.

Αντίθετα, ο Musk έριξε την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας του από τις δικές του αποφάσεις – επιβαρύνοντας το Twitter με 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη υψηλού επιτοκίου και καταργώντας τις ομάδες ελέγχου περιεχομένου που έκαναν τους διαφημιστές χαρούμενους – στην ADL.

«Ενδεχομένως θα ήταν υπεύθυνοι για την εξάλειψη της μισής αξίας της εταιρείας, δηλαδή περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε ο Musk.

Αργότερα διευκρίνισε ότι ήταν κατ’ ελάχιστον άμεσα υπεύθυνοι για αποζημίωση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ποσό που αν ποτέ επιδικαζόταν από δικαστήριο θα οδηγούσε σε πτώχευση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δήλωση της, η ADL αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν ο Musk είχε ανταλλάξει οποιαδήποτε νομική αλληλογραφία, που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι εκκρεμούσε αγωγή. «Βάσει της πολιτικής μας, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τυχόν πιθανές νομικές απειλές», ανέφερε.

Ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της ADL είναι ο Εβραίος κωμικός Sascha Baron Cohen, που φημίζεται για την δημιουργία του φανταστικού χαρακτήρα του δημοσιογράφου Borat Sagdiyev, ο οποίος είναι επίσης παθιασμένος κριτικός εταιρειών όπως το Twitter και το Facebook.

«Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν σκόπιμα περιεχόμενο που προκαλεί οργή και φόβο, συμπεριλαμβανομένου του φόβου για τον άλλον», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της Πορείας στην Ουάσιγκτον στις 26 Αυγούστου. Οι μισαλλόδοξοι μεγαλομανείς, υποστήριξε ο Cohen, «έχουν προχωρήσει από τις συγκεντρώσεις της Κου Κλουξ Κλαν σε ψηφιακές αίθουσες συνομιλίας, από πορείες σε πίνακες ηλεκτρονικών μηνυμάτων».

Συγκριτικά, ο Musk είπε ότι δεν ήταν η πλατφόρμα του που διέδωσε το αντιεβραϊκό μίσος στο Twitter, αλλά η οργάνωση του Greenblatt.

«Η ADL, επειδή είναι τόσο επιθετική στις απαιτήσεις της να καταγγείλει τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ακόμη και μικρές παραβάσεις, είναι ειρωνικά η μεγαλύτερη ‘προαγωγός’ του αντισημιτισμού σε αυτήν την πλατφόρμα!» δημοσίευσε.

Από τότε που ξέσπασε η διαμάχη, ο Musk έλαβε υποστήριξη από ορισμένους Εβραίους χρήστες του Twitter που αποστασιοποιήθηκαν από την ADL και είπαν ότι δεν μιλά για λογαριασμό τους. Αλλά ακόμη και ορισμένοι εξέχοντες Εβραίοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του δωρητή του κόμματος Adam Milstein, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στον Musk επειδή «κατηγόρησε τους Εβραίους για αντισημιτισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com