Ο κίνδυνος από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αντιμετωπιστεί εξίσου σοβαρά με την κλιματική κρίση, λέει ο επικεφαλής της Google DeepMind

Ο κίνδυνος από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αντιμετωπιστεί εξίσου σοβαρά με την κλιματική κρίση, λέει ο επικεφαλής της Google DeepMind
Photo: pixabay.com
Ο Demis Hassabis θεωρεί ότι η εποπτεία του κλάδου θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα όργανο παρόμοιο με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη τόσο σοβαρά όσο και την κλιματική κρίση και δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει στην αντίδρασή του, προειδοποίησε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τεχνολογίας.

Μιλώντας ενόψει της συνόδου για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Demis Hassabis δήλωσε ότι η εποπτεία του κλάδου θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα όργανο παρόμοιο με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Την περασμένη εβδομάδα ο Eric Schmidt, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, και ο Mustafa Suleyman, συνιδρυτής της DeepMind, επίσης ζήτησαν τη δημιουργία μιας επιτροπής τύπου IPCC για την τεχνητή νοημοσύνη. Αν και οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση, όπως σημειώνει ο Guardian, θεωρούν ότι η δημιουργία της θα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Hassabis, ο Βρετανός διευθύνων σύμβουλος της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης της Google, δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει άμεσα για την αντιμετώπιση των κινδύνων της τεχνολογίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν την υποβοήθηση της δημιουργίας βιολογικών όπλων και την υπαρξιακή απειλή που θέτουν τα υπερ-ευφυή συστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει να πάρουμε τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης τόσο σοβαρά όσο και άλλες μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε. «Η διεθνής κοινότητα άργησε πάρα πολύ να συντονίσει μια αποτελεσματική παγκόσμια αντίδραση σε αυτό, και τώρα ζούμε με τις συνέπειες αυτής της αδράνειας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ίδια καθυστέρηση για την τεχνητή νοημοσύνη».

Ο Hassabis δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει «απίστευτες ευκαιρίες» σε τομείς όπως η ιατρική και η επιστήμη, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις ανησυχίες γύρω από την τεχνολογία. Αυτές επικεντρώνονται στην πιθανή ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) – συστήματα με ανθρώπινο ή ανώτερο από τον άνθρωπο επίπεδο νοημοσύνης που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο.

Ο Hassabis ήταν ένας από τους υπογράφοντες, τον Μάιο, μιας ανοιχτής επιστολής που προειδοποιούσε ότι η απειλή εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να θεωρηθεί ένας κοινωνικός κίνδυνος εφάμιλλος των πανδημιών και του πυρηνικού πολέμου.

Ορισμένοι γνώστες του τεχνολογικού κλάδου ανησυχούν ότι η AGI ή η «θεϊκού επιπέδου» τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να απέχει μόνο λίγα χρόνια από την εμφάνισή της – αν και υπάρχει επίσης η άποψη ότι οι φόβοι για την υπαρξιακή απειλή είναι υπερβολικοί.

Ο Hassabis δήλωσε ότι ο κόσμος απέχει πολύ καιρό από την ανάπτυξη συστημάτων AGI, αλλά «μπορούμε να δούμε την πορεία μας προς τα εκεί, οπότε θα πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση αυτή τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: theguardian.com