Ο λόγος που οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone θα πέσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους

Ο λόγος που οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone θα πέσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους

Και ένα μεγάλο παράδοξο που προέκυψε κυρίως φέτος στην αγορά.

 

Επηρεασμένη από τις πολύ υψηλές τιμές και τον μειωμένο αριθμό νέων αγοραστών, η παγκόσμια αγορά smartphones θα μικρύνει για πρώτη φορά στην ιστορία της, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου ερευνών Counterpoint Research.

Έπειτα από μέση ετήσια ανάπτυξη 16% από το 2012 ως το 2017, οι αποστολές νέων smartphones αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά 1%, φτάνοντας συνολικά το 1,5 δισ. συσκευές.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα. Τα πάντα ξεκινούν από τη γενικότερη στασιμότητα στην αγορά των έξυπνων φορητών συσκευών. Επιπλέον, η επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με τη διαρκή αύξηση των δασμών, επηρεάζουν τη ζήτηση. Όμως, ένας από τους παράγοντες – κλειδί για την πορεία της αγοράς είναι η διαρκώς αυξανόμενη τιμή των smartphones, όπως για παράδειγμα το iPhone XS των 1.000 δολαρίων. Πρακτική η οποία αποτρέπει πολλούς αγοραστές από το να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους.

Η πρόβλεψη αυτή ήρθε λίγο μετά από την ανακοίνωση των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple, σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν αλλά τα έσοδα αυξήθηκαν. Για παράδειγμα, τους τελευταίους εννέα μήνες η Apple πούλησε 170,8 εκατ. iPhone – αριθμός μειωμένος κατά περίπου 0.5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όμως τα έσοδα από τις πωλήσεις iPhone αυξήθηκαν κατά 15%, φτάνοντας τα 129,5 δισ. δολάρια.

Οι ανταγωνιστές της Apple, όπως η Samsung και η Google, έχουν παρουσιάσει και εκείνοι την τάση της κυκλοφορίας ακριβότερων smartphones, ακολουθώντας μια πρακτική η οποία τείνει να γίνει το trend της βιομηχανίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Counterpoint, τα έσοδα της αγοράς των smartphones εντός του 2018 αναμένεται να αυξηθούν κατά 9%, παρότι οι πωλήσεις τους θα μειωθούν.