Ο νέος «εφιάλτης» για την Ευρώπη έρχεται από το Νότο

Ο νέος «εφιάλτης» για την Ευρώπη έρχεται από το Νότο

Σε οριακό σημείο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα που «πνίγεται» στα κόκκινα δάνεια.

Το σύστημα των τραπεζών στην Ιταλία έχει εισέλθει για τα καλά στη δίνη μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης που προκαλεί έναν «εκνευρισμό» τόσο στη Φρανκφούρτη όσο και τις Βρυξέλλες.

Έπειτα από πολλά χρόνια ύφεσης το ύψος των «κόκκινων δανείων» ανέρχεται στα 360 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό, το οποίο αποτελεί ένα επιπρόσθετο βάρος στην ιταλική οικονομία. Σύμφωνα με τη dw, από την πλευρά τους οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας του φόβου αποσταθεροποίησης και κυρίως των μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Από την άλλη, η χορήγηση νέων δανείων επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί ολοένα περισσότερο η προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από αυτόν τον φαύλο κύκλο, επιδιώκοντας στοχευμένες παρεμβάσεις.

Όμως η παρούσα κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος δεν εμπνέει αισιοδοξία, αντιθέτως ξυπνά μνήμες από τη σφοδρή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που τέθηκε σε ισχύ στην αρχή του έτους, το κόστος διάσωσης μιας τράπεζας θα επωμίζονται μελλοντικά πέρα από τους μετόχους, και οι πιστωτές του ιδρύματος.

Προβλέπει παράλληλα ότι τουλάχιστον το 8% των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, θα γίνεται με “διάσωση εκ των έσω” (bailin). Αυτός ακριβώς ο όρος όμως -και δεδομένων των πολυάριθμων κόκκινων δανείων- κρατά δυνητικούς επενδυτές μακριά από τις ιταλικές τράπεζες. Από την πλευρά του, ο Ματέο Ρέντσι έχει ζητήσει επανειλημμένως χαλάρωση των σχετικών όρων, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η παράμετρος των οικονομικών συνεπειών του Brexit, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Με αφορμή τις βρετανικές εξελίξεις, η ιταλική κυβέρνηση παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα ένα νέο σχέδιο με στόχο να εισρεύσουν στα χρηματωπιστωτικά ιδρύματα, περίπου 40 δισ. ευρώ με τη μορφή ενίσχυσης, λόγω των έκτακτων περιστάσεων που έχουν προκύψει.

Στόχος των τραπεζών είναι να αντεπεξέλθουν επαρκώς στα κόκκινα δάνεια, είτε διαγράφοντάς τα, είτε πουλώντας τα σε τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

Μείωση κατά 30% των «κόκκινων» δανείων της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi έως το 2018 ζήτησε η ΕΚΤ

Τη μείωση κατά 30% των «κόκκινων» δανείων της ιταλικής τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, την επόμενη τριετία, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, που αντιμετωπίζει προβλήματα, η ΕΚΤ της είπε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της στα 32,6 δις ευρώ το 2018 από 46,9 δις ευρώ το 2015. Οι στόχοι για το 2016 και το 2017 είναι 43,4 δις ευρώ και 38,9 δις ευρώ, αντίστοιχα.

Η τράπεζα, που έχει το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων μεταξύ των εισηγμένων ιταλικών τραπεζών, δήλωσε ότι της ζητήθηκε να παρουσιάσει έως τις 3 Οκτωβρίου ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα λάβει για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 20% των συνολικών δανείων της έως το 2018.

Οι στόχοι περιλαμβάνονται σε ένα σχέδιο απόφασης που απέστειλε η ΕΚΤ στην ιταλική τράπεζα, η οποία πρέπει να απαντήσει έως τις 8 Ιουλίου στην κεντρική τράπεζα. Η τελική απόφαση της ΕΚΤ για τους στόχους αναμένεται έως το τέλος Ιουλίου.

Η Κομισιόν αναζητά λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών συμβατών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές αρχές για την αναζήτηση λύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ανταγωνισμού Ρικάρντο Καρντόζο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαστε όντως σε επαφή με τις ιταλικές αρχές και υπάρχουν μια σειρά από λύσεις που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, οι οποίες θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρευστότητας και των ελλείψεων κεφαλαίων σε τράπεζες, χωρίς αρνητικές συνέπειες για τους ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε ο Ρ. Καρντόζο.