Ο πληθωρισμός «καίει» τον πραγματικό μισθό – Οι προεκλογικές υποσχέσεις

Ο πληθωρισμός «καίει» τον πραγματικό μισθό – Οι προεκλογικές υποσχέσεις
05 March 2022, Hamburg: A woman stands in line at a stall holding the cash for her purchase. Inflation in the euro zone has risen to a record high, driven by energy costs. Photo: Jonas Walzberg/dpa (Photo by Jonas Walzberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τι έδειξε η έκθεση του ΟΟΣΑ (Taxing Wages) για τη μείωση των πραγματικών μισθών.

Με νέα δεδομένα για τη μείωση των πραγματικών μισθών λόγω πληθωρισμού τροφοδοτεί την προεκλογική συζήτηση για τις προοπτικές των μισθών στην Ελλάδα η έκθεση Taxing Wages του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τον οργανισμό ο μέσος ονομαστικός μικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% (στα 19.912 ευρώ από 19.614 ευρώ το 2021) αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω της αύξησης του πληθωρισμού κατά 9,7%.

Ο υψηλός πληθωρισμός είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση των πραγματικών μισθών, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε και από την φορολογική επιβάρυνση λόγω μη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις κλίμακες φορολογίας των φυσικών προσώπων και στα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα για παιδιά. Ως αποτέλεσμα κάποιοι μισθωτοί έχασαν επιδόματα ή φορολογήθηκαν με υψηλότερο συντελεστή, με συνέπειες στο πραγματικό τους εισόδημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την έκθεση στην Ελλάδα, καθώς και σε Εσθονία και Λουξεμβούργο, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ήταν το αποτέλεσμα των υψηλότερων μισθών που αλληλεπιδρούν με την προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος. Η έκθεση καταγράφει για την Ελλάδα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – του ποσοστού κοινωνικής ασφάλισης για επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.

Συμπερασματικά, αν και οι μέσοι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν έντονα στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ 2019 και 2022, δεν συμβάδισαν με τον πληθωρισμό το 2022, με αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών μισθών στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Εντωμεταξύ, στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Ελλάδα τα κόμματα πλειοδοτούν για τις αυξήσεις στους μισθούς.

Στελέχη της αντιπολίτευσης σχολίασαν ότι η μείωση των πραγματικών μισθών κατατάσσει τη χώρα σε λίγο καλύτερη θέση από την Εσθονία (10%), την Τουρκία (8,8%) και την Ολλανδία (8,3%).

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον alpha προανήγγειλλε περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τουλάχιστον κατά μία μονάδα. Μιλώντας για το πρόγραμμά του την επόμενη τετραετία υποσχέθηκε αυξήσεις στους μέσους μισθούς. Όπως είπε μεταξύ άλλων «οι μειώσεις έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον καταναλωτή. Έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες. Οι έμμεσοι φόροι στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό…». Προανήγγειλλε περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του αφορολόγητου για φορολογούμενους με παιδιά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μ

είωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε από την Κρήτη όπου περιοδεύει ότι το εισόδημα για τους περισσότερους συμπολίτες μας εξανεμίζεται τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα. «Το σούπερ μάρκετ έχει γίνει ένας εφιάλτης. Στα πρατήρια της βενζίνης έχουμε την ακριβότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη. Το ηλεκτρικό ρεύμα τρώει τη μισή σύνταξη… Είναι ρεαλιστικός στόχος η αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώ και η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ώστε κάθε χρόνο όταν ανεβαίνει ο πληθωρισμός, να ανεβαίνει και ο μισθός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Εκλογές: «Μήλον της Έριδος» η …εγγύηση της επενδυτικής βαθμίδας

ΜμΕ: Ευκαιρίες και προκλήσεις στην οικονομία της πλατφόρμας