O πρώτος Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης μετά από 20 χρόνια

O πρώτος Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης μετά από 20 χρόνια

Άνετη εκλογή για τον Μπιλ Μπιλ ντε Μπλάζιο - Οι Ρεπουμπλικανοί κράτησαν το Νιού Τζέρσι.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο είναι ο πρώτος Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, μετά την άνετη εκλογή του, μετά από 20 χρόνια. Θα διαδεχτεί τον πολυεκατομμυριούχο μεγιστάνα των ΜΜΕ Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος βρισκόταν «στο τιμόνι» της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ επί 12 συνεχόμενα χρόνια. Ο ντε Μπλάζιο επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζο Λότα στη Δημοκρατική στο σύνολό της πόλη.

«Είμαστε υπερήφανοι, αλλά ταπεινοί, για ό,τι καταφέραμε σε αυτή την εκστρατεία», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο συγκεντρωμένο πλήθος των υποστηρικτών του μετά την εκλογή του. «Σήμερα μιλήσατε δυνατά και ξεκάθαρα για μία νέα κατεύθυνση για την πόλη μας, ενωμένοι από την πεποίθηση ότι η πόλη μας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα’ θελα το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Είμαστε ένας λαός και θέλουμε η πόλη μας να πάει μπροστά, όχι πίσω», δήλωσε από την πλευρά του ο Λότα, πρώην πρόεδρος της υπηρεσίας δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους του.

Ο ντε Μπλάζιο επικεντρώθηκε στην ανάγκη να έρθουν κοντά οι πλούσιοι με τους φτωχούς κάτοικοι της πόλης, επισημαίνει το Ρόιτερς. Η νίκη του τον καθιστά τον πιο φιλελεύθερο δήμαρχο της τελευταίας γενιάς και τον πρώτο Δημοκρατικό εδώ και δύο δεκαετίες, ύστερα από τον Ρεπουμπλικανό Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι οποίοι επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος «κληρονομεί» από την εποχή Μπλούμπεργκ κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως το πρόγραμμα αστυνόμευσης «σταμάτα και μείνε ακίνητος», που επιτρέπει στους αστυνομικούς να σταματούν και να πραγματοποιούν σωματική έρευνα σε όποιον θεωρούν ύποπτο. Η διοίκηση Μπλούμπεργκ το θεωρούσε ένα ισχυρό όπλο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αλλά ο ντε Μπλάζιο και φιλελεύθεροι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αδίκως στοχοποιεί μειονότητες, δηλαδή κυρίως αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους.

Διαβάστε ακόμη: H Χίλαρι δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι υποψήφια

Η νίκη του αναμένεται να λειτουργήσει ως «τονωτική ένεση» για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι παρά το προβάδισμα που έχουν στην πόλη, δεν έχουν εκλέξει δικό τους δήμαρχο από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος θα διαχειρίζεται μία «επιχείρηση» 300.000 υπαλλήλων κι έναν προϋπολογισμό 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 109ατος δήμαρχος της πόλης. Ο ντε Μπλάζιο, πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου, διετέλεσε από το 2010 Συνήγορος του Πολίτη. Πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ της αύξησης της φορολογίας των πλουσιότερων κατοίκων της πόλης με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσχολική αγωγή και για άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα μετά το σχολείο.

Κράτησαν το Νιού Τζέρσι οι Ρεπουμπλικανοί
Ο Ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι επανεκλέγεται κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι, όπως προβλέπουν τα αμερικανικά μμε. Ο 51 ετών Κρίστι επικράτησε εύκολα της Δημοκρατικής αντιπάλου του, γερουσιαστού του Νιού Τζέρσι Μπάρμπαρα Μπουόνο, μετέδωσαν τα CNN, CBS και NBC και λίγο αργότερα η ίδια παραδέχτηκε την ήττα της.

«Σε ευχαριστώ Νιού Τζέρσι που με έκανες τον πιο τυχερό άνθρωπο στον κόσμο», είπε ο Κρίστι στους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η δημοτικότητα του Κρίστι στο κυρίως Δημοκρατικό Νιού Τζέρσι τον καθιστά διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2016.

Διαβάστε επίσης: Οι πλουσιότεροι μετανάστες στις ΗΠΑ

Ο Κρίστι ήταν ήδη δημοφιλής όταν η καταιγίδα Σάντι προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας πριν από ένα χρόνο. Ο τρόπος που ο Κρίστι χειρίστηκε την κρίση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλης της χώρας.

Από την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιούσε εκστρατεία σε ολόκληρη την πολιτεία παρότι οι δημοσκοπήσεις του έδιναν προβάδισμα τουλάχιστον 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Μπουόνο.

Παρότι πολλοί ψηφοφόροι στο Νιού Τζέρσι υποστηρίζουν τις θέσεις της, δυσκολεύτηκε να συγκεντρώσει χρήματα–ακόμη κι από το ίδιο της το κόμμα–εξαιτίας του σχετικά χαμηλού της προφίλ.

Διαβάστε: Νέα Υόρκη η «βασίλισσα» των επενδύσεων