Ο σκληρός Γερμανός τραπεζίτης που δεν θέλουν Γαλλία και Ιταλία

Ο σκληρός Γερμανός τραπεζίτης που δεν θέλουν Γαλλία και Ιταλία

Το όνομα του Γ. Βάιντμαν ακούγεται έντονα στα σενάρια για τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι.

Στα σενάρια διαδοχής του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι από τον νυν πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank αναφέρεται στην νέα του έντυπη έκδοση το Spiegel, αποκαλύπτοντας ότι Ιταλία και Γαλλία εκφράζονται κατά της γερμανικής υποψηφιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού εκπρόσωποι της Ιταλίας και της Γαλλίας έχουν καταστήσει σαφές στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι δεν αντιτίθενται μεν εν γένει σε μια γερμανική υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΚΤ, σε κάθε περίπτωση όμως δεν θέλουν να δουν να αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωτράπεζας ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν. Όπως σημειώνει το Spiegel, oι χώρες της νοτίου Ευρώπης εκφράζουν φόβους ότι υπό τον Βάιντμαν -ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένως τον Μ. Ντράγκι- δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η ευέλικτη πολιτική της ΕΚΤ και ειδικότερα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όπως σημειώνει πάντως το Σπίγκελ, ο Γ. Βάιντμαν είναι το απόλυτο φαβορί των Μέρκελ και Σόιμπλε που εκτιμούν ότι ήρθε επιτέλους ο καιρός να αναλάβει το κορυφαίο αυτό πόστο ένας Γερμανός. Οι δυο τους αναμένεται να επιμείνουν σθεναρά στην υποψηφιότητα αυτή, εφόσον φυσικά κερδίσουν τις επικείμενες εκλογές. Οι αντιστάσεις είναι φυσικά μεγάλες. Ένα από τα επιχειρήματα κατά της γερμανικής υποψηφιότητας είναι ότι με τον Γερμανό Κλ. Ρέγλινγκ στον ESM και τον επίσης Γερμανό Βέρνερ Χόγιερ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Γερμανία κατέχει ήδη δυο μεγάλα πόστα.

Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή και δεν αποκλείεται να καταλήξει σε ένα δούναι και λαβείν μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού που με τη σειρά του θέλει να δει τον νυν υπουργό Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ να διαδέχεται τον Γ. Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Πηγή: Deutsche Welle