Ο Τιμ Κουκ πιστεύει ότι η Apple έχει βρει το μυστικό για να κάνει επιτυχία τα (πολύ ακριβά) Vision Pro

Ο Τιμ Κουκ πιστεύει ότι η Apple έχει βρει το μυστικό για να κάνει επιτυχία τα (πολύ ακριβά) Vision Pro
epa10675044 The Apple Vision Pro on display as developers and members of the media photograph and examine products following the keynote address for the 2023 Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) on the campus of Apple Park in Cupertino, California, USA, 05 June 2023. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αναλυτές ωστόσο λένε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να το πούμε αυτό με βεβαιότητα.

Η Apple έκανε τη Δευτέρα την πολυαναμενόμενη αποκάλυψη των ακουστικών Vision Pro που μπορούν να μεταφέρουν τους χρήστες σε μια κινηματογραφική αίθουσα ή να αναπαραγάγουν μια αγαπημένη ανάμνηση από το πάρτι γενεθλίων ενός παιδιού — όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το σαλόνι τους. Το νέο σετ ακουστικών εισάγει την Apple σε μια νέα σειρά προϊόντων – την πρώτη της προσθήκη εδώ και χρόνια – που ελπίζει να είναι μια επιτυχία όπως το iPhone και το Apple Watch.

Αλλά είναι επίσης ένα τεράστιο στοίχημα για την Apple, η οποία πρέπει να πείσει τη δ ιστακτική αγορά για ακουστικά εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Εκτός από τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών, η αγορά για ογκώδεις και – για μερικούς ανθρώπους – αντιαισθητικές συσκευές που μοιάζουν με γυαλιά σκι έχει αποδειχθεί σχετικά μικρή παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν εταιρείες όπως το Facebook για να πάρουν το προβάδισμα νωρίς έναντι των αντιπάλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Apple ελπίζει να ταράξει την αγορά με το γνωστό σχεδιαστικό της ταλέντο κάνοντας τα ακουστικά της κομψά και προσθέτοντας χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, όπως την ικανότητα πλοήγησης στην εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιώντας μόνο κινήσεις των χεριών και φωνητικές εντολές. Η Apple έχει χρησιμοποιήσει αυτή την στρατηγική στο παρελθόν, με μεγάλη επιτυχία, με το iPhone, το iPad και το Apple Watch: Εισήλθε σε μια αγορά σχετικά αργά με ένα προϊόν που ήταν κομψό και πιο εύχρηστο από εκείνο των αντιπάλων της και το πουλούσε σε υψηλότερη τιμή.

Πράγματι, η Apple έρχεται με μια αρχική τιμή για το Vision Pro που ξεπερνά κατά πολύ τον ανταγωνισμό, στα 3.499 δολάρια. Αυτό είναι επτά φορές περισσότερο από τα ακουστικά  Quest 3 της Meta, τα οποία κοστίζουν περίπου 500 δολάρια, και 75% ακριβότερο από το high-end Varjo Aero, το οποίο κοστίζει 2.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τη International Data Corporation (IDC), περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια ακουστικά εικονικής πραγματικότητας πουλήθηκαν το 2022. Σχεδόν το 80% αυτών των συσκευών ήταν ακουστικά VR της Meta. Εντωμεταξύ, πουλήθηκαν μόνο περίπου 278.000 ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ακουστικά από άλλους κατασκευαστές απαιτούν τη χρήση τηλεχειριστηρίων χειρός για την πλοήγηση και την αλληλεπίδραση με τις συσκευές. Αντίθετα, οι χρήστες του Vision Pro χειρίζονται αυτό που βλέπουν χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα μάτια, τα χέρια και τη φωνή τους.

Οι χρήστες μπορούν να «κολυμπήσουν» κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και φαινομενικά να προβάλλουν μια ταινία σε οποιοδήποτε χώρο. Μπορεί επίσης να προβάλουν την οθόνη του υπολογιστή Mac ενός χρήστη σε οποιοδήποτε χώρο, επιτρέποντας στους χρήστες να γράψουν ένα email ή να επεξεργαστούν ένα βίντεο σε μια φαινομενικά πολύ μεγαλύτερη οθόνη.

Πάντως, οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι τα ακουστικά θα έχουν μεγάλη επιτυχία, τουλάχιστον στην αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: