«Όχι» του Στάινμπρουκ σε έναν «μεγάλο συνασπισμό»

«Όχι» του Στάινμπρουκ σε έναν «μεγάλο συνασπισμό»

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών επιχειρεί να ανακόψει την ενίσχυση της Μέρκελ.

Αγωνίζεται για να υπάρξει μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων κι απορρίπτει ένα «μεγάλο συνασπισμό», στον οποίο δηλώνει ότι δεν θα συμμετείχε, αφού δεν θέλει να γίνει εκ νέου «δεκανίκι» για την άνοδο της Άνγκελας Μέρκελ στην εξουσία, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας στις εκλογές της Κυριακής για την Ομοσπονδιακή Βουλή, Πέερ Στάινμπρουκ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, ο οποίος -όπως υπενθυμίζει και ο ίδιος- είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών από το 2005 έως το 2009 στην τότε γερμανική κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την κα Μέρκελ, απορρίπτει επίσης μια κυβερνητική συνεργασία του κόμματός του με το κόμμα «Η Αριστερά» (Ντι Λίνκε), το οποίο, όπως σημειώνει, αποτελείται από τρία κόμματα : από ένα «ανατολικογερμανικό» με υπευθυνότητα, μια κομμουνιστική πλατφόρμα και ένα κόμμα από «δυτικογερμανούς αιρετικούς». Με έναν τέτοιο «θίασο», είπε, δεν μπορεί κάποιος να κυβερνήσει τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Η ερμηνεία των βαυαρικών εκλογών ανησυχεί τους Χριστιανοδημοκράτες

Στη συνέντευξή του ο κ. Στάινμπρουκ κατηγόρησε την απερχόμενη καγκελάριο για κοινωνική αναλγησία, επισημαίνοντας πως αυτή και τα κόμματα Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν τη διάσπαση της κοινωνίας και η κα Μέρκελ δεν διαμορφώνει, αλλά απλώς διαχειρίζεται τη Γερμανία, κάτι που, όπως επισημαίνει, είναι πολύ λίγο.

Κατά την εκτίμησή του, η τηλεοπτική αναμέτρησή του με την κ. Μέρκελ ήταν σημαντική για να κινητοποιηθούν οι Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι και να πεισθούν πολλοί αναποφάσιστοι, κάτι που ο ίδιος πιστεύει ότι θα συμβεί και στην τελική φάση του προεκλογικού αγώνα, καθώς μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων αποφασίζει ως προς την επιλογή του υποψήφιου μόνο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ