Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Του Αντώνη Τριφύλλη

Οι παλαιότεροι θα θυμάστε το περίφημο βιβλίο του Τζον Ριντ με τον ομώνυμο τίτλο. Ήταν τότε που ο κομμουνιστής δημοσιογράφος από την Αμερική ταξίδεψε στην Ρωσία και κατέγραψε στιγμή στιγμή την Οκτωβριανή επανάσταση και πιο συγκεκριμένα τις δέκα ημέρες που έφεραν στην εξουσία τους μπολσεβίκους στην εξουσία. Παρακολούθησε την κατάληψη των θερινών ανακτόρων από τους αγανακτισμένους στρατιώτες και εργάτες. Και βρέθηκε με τον Λένιν που είχε επιστρέψει από την αυτοεξορία του. Επέστρεψε στην Αμερική και όπως ήταν φυσικό βρέθηκε στο στόχαστρο των Αμερικανικών υπηρεσιών.

Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις δυο εβδομάδες που απέχουν από τις δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα. Ασφαλώς καμία. Θα κρίνουν όμως το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όπως συνέβη και με την Ρωσία του Λένιν.

  1. Αν και κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν θέτει σε αμφισβήτηση την συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά δείχνει να μην κατανοεί κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και τις ΟΝΕ. Ειδικά σε ότι αφορά τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας. Πολλά στελέχη του αναφέρονται σε νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ. απειλώντας με κρατικοποίηση μιας συστημικής τράπεζας.
  2. Έχουμε αναφερθεί επαλειμμένα στο θέμα της Εθνικής Άμυνας. Στοιχειώδης αντίληψη των απειλών και των κινδύνων που προέρχονται από την σύμμαχο Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετανιώνει για την καταψήφιση των αμυντικών δαπανών.
  3. Σημαντικές εξελίξεις συμβαίνουν στην γειτονιά μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αβέβαιο μέλλον ως προς την έκβασή του. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε την Βουλγαρία μετά από χρόνια ακυβερνησίας σε φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες τού πρώην σοβιετικού μπλοκ.
  4. Η απειλή επιστροφής στην εξουσία του κ. Τραμπ παρά τις ανοιχτές δικαστικές του εκκρεμότητες δίνει στην Ρωσία του Πούτιν την ελπίδα επιστροφής του στην εξουσία με ότι αυτό σημαίνει για το ΝΑΤΟ και την Ειρήνη.

Αλλά ας έρθουμε και στα δικά μας. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, όλες οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες δείχνουν άνετη πλειοψηφία στην Βουλή του κ. Μητσοτάκη. Σαν να μην πέρασε μια ημέρα από τις προηγούμενες. Ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με την έκταση της νίκης, ακόμη και για την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα η σχεδόν βέβαιη είσοδος στην “άδεια κάλπη” περισσοτέρων κομμάτων, η προσέλευση των ψηφοφόρων λόγω εφησυχασμού όσων ψήφισαν Ν.Δ., η απουσία των νέων είτε σε διακοπές, είτε σε εποχιακές εργασίες στους τουριστικούς προορισμούς. Μην ξεχνάμε ότι παρά τις όποιες προβλέψεις οι νέοι είχαν ψηφίσει Μητσοτάκη. Ή ακόμη και η προτίμηση στην επιλογή μικρότερων κομμάτων ως αντισυστημική ψήφο.

Τέλος η άρνηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να στηρίξει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη αν χρειαστεί ώστε να μην χρειαστούν τρίτες εκλογές ίσως λειτουργήσει εις βάρος του.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες μετρήσεις των Polls of polls του Politico η διαφορά μεγαλώνει ελαφρά  μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Αντώνης Τριφύλλης είναι μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρώην στέλεχος της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: