Οι “μη επιστήμονες” και οι προσπάθειες των εταιρειών προς την αειφορία

Οι “μη επιστήμονες” και οι προσπάθειες των εταιρειών προς την αειφορία
A symbolic wooden stamp with the words "Green Deal", held by a hand in a bleed in front of a blurred EU flag in the background. Photo with composing [M]. The European Green Deal is a concept presented by the European Commission with the aim of reducing net greenhouse gas emissions to zero in the European Union by 2050 and becoming the first continent to become climate neutral. The Green Deal is to become a central component of the European Union's climate policy. | usage worldwide (Photo by Torsten Sukrow/SULUPRESS.DE / SULUPRESS.DE / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Γιατί βλέπουμε μη επιστήμονες να ηγούνται των προσπαθειών που καταβάλλουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ως προς την αειφορία;

Του Chandran Nair*

Περίπου το 23% των εταιρειών της λίστας Fortune 500 δηλώνουν ότι συμμετέχουν στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG). Ωστόσο, μια μελέτη που αξιολογήθηκε από ομότιμους διαπίστωσε ότι μόλις το 0,2% έχει αναπτύξει συγκεκριμένες μεθόδους και εργαλεία για την αξιολόγηση της προόδου τους ως προς τους σχετικούς SDG.

Αυτό καταδεικνύει την αποσύνδεση μεταξύ των δηλωμένων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων των ηγετών των επιχειρήσεων και της πραγματικότητας εντός των οργανισμών τους και του αντίκτυπού τους στην κοινωνία στο σύνολό της.

Οι επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη να εστιάσουν στην πράξη στον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν στην οικονομία, ωστόσο δεν είναι πρόθυμες να αποσυνδέσουν την παροχή των αγαθών και υπηρεσιών τους από την αδυσώπητη κατανάλωση και την εξωτερίκευση του κόστους. Φαίνονται θεσμικά ανίκανες να ενεργήσουν με βάση αυτή την άβολη αλήθεια.

Μεγάλο μέρος της προόδου του παγκόσμιου κινήματος ESG έχει επανειλημμένα αμφισβητηθεί -και μάλιστα έχει αποκαλυφθεί ως «πράσινο ξέπλυμα». Αν η επιχειρηματική κοινότητα θέλει πραγματικά να ξεφορτωθεί την κατηγορία περί greenwashing και να γίνει μέρος της λύσης, τότε πρέπει να αγκαλιάσει έναν ριζικό μετασχηματισμό που θα αποδεικνύει ότι ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν από τα καταστροφικά επιχειρηματικά μοντέλα, από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό δεν σημαίνει να προσλάβει μια χούφτα ανθρώπων που μπορούν να γράψουν μια έκθεση ESG ή ακόμη και έναν «επικεφαλής βιωσιμότητας» που διαχειρίζεται και άλλες πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ). Αντίθετα, οι εταιρείες χρειάζονται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την οικοδόμηση θεσμικής επάρκειας και την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων που κατανοούν τα επιστημονικά και τεχνικά ζητήματα.

Οι περισσότερες εταιρείες δεν διαθέτουν εξειδικευμένα άτομα που να κατέχουν τις γνώσεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, την ανάπτυξη σεναρίων μετριασμού έναντι των προβλέψεων ανάπτυξης ή ακόμη και τη χαρτογράφηση των επιπτώσεών τους στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Μόνο το 29% των σχεδόν 1.200 μελών διοικητικών συμβουλίων του Fortune 100 είχαν σχετικές πιστοποιήσεις ESG, σύμφωνα με μελέτη του 2021 από ερευνητές του Stern Center for Sustainable Business του NYU. Ακόμη και τότε, τα διαπιστευτήρια αυτά επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον κοινωνικό πυλώνα, παραμελώντας την περιβαλλοντική εμπειρογνωμοσύνη.

Εν τω μεταξύ, πάνω από τις μισές από τις 250 μεγαλύτερες εταιρείες του Fortune Global 500 δεν έχουν καν εκπροσώπηση σε επίπεδο ηγεσίας για τη βιωσιμότητα, και μα ανησυχητική αναλογία δύο τρίτων των εταιρειών του NASDAQ 100 δεν έχουν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή της ηγετικής τους ομάδας ειδικά υπεύθυνο για θέματα βιωσιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η έλλειψη εσωτερικής ικανότητας σημαίνει ότι στρέφονται σε εξωτερικούς συμβούλους – οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την υφιστάμενη κατάσταση και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, αντί να επιδιώξουν πιο θεμελιώδεις αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο.

Καμία μεγάλη πολυεθνική δεν θα επέλεγε έναν μη ειδικό για να διαχειριστεί τις ταμειακές ροές ή τη νομική συμμόρφωση. Ούτε κάποιος που υπηρετεί σε αυτές τις θέσεις-κλειδιά θα εκτελούσε διπλά καθήκοντα σε άλλο ρόλο.

Δεν είναι θέμα οικονομικών, σχέσεων με τους επενδυτές, επικοινωνίας ή ακόμη και εκτίμησης κινδύνου. Πρόκειται για την οικοδόμηση ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος έρευνας, το οποίο στη συνέχεια θα καθοδηγεί τις επιχειρηματικές αξίες και τη λήψη αποφάσεων. Αυτό απαιτεί εμπειρογνώμονες που ξέρουν για τι μιλάνε και τι κάνουν. Χωρίς βασική επιστημονική επάρκεια, δεν θα τεθούν καν οι σωστές ερωτήσεις.

Δυστυχώς, οι εταιρείες κάνουν το συνηθισμένο λάθος να αναθέτουν τους μετασχηματισμούς της βιωσιμότητας σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για το κλίμα ή τη βιωσιμότητα, συμβούλους, συντάκτες εκθέσεων ESG ή πράσινους χρηματοδότες. Συνήθως, προσλαμβάνονται για να δείξουν ότι είναι δυνατές οι λύσεις business-as-usual, ενώ εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τις εντολές υποβολής εκθέσεων ESG ή τις φιλόδοξες -και ακόμη και μη ρεαλιστικές- δεσμεύσεις net zero. Αυτές οι λεγόμενες λύσεις παρουσιάζονται ως επιχειρηματικές ευκαιρίες για να κερδίσουν την αποδοχή της διοίκησης, καταπνίγοντας έτσι την ειλικρινή έρευνα και την καινοτομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας εργαστεί στον τομέα της βιωσιμότητας για πάνω από 30 χρόνια σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες, έχω παρακολουθήσει τη γέννηση των πρώτων έργων και εκθέσεων ΕΚΕ, τις ασκήσεις υποβολής εκθέσεων από το Global Reporting Initiative και τώρα τη μετάβαση στην υποβολή εκθέσεων ESG και βιωσιμότητας.

Σε πολλές εταιρείες, αυτές οι προσπάθειες καταλαμβάνουν περισσότερους πόρους από το να κάνουν πραγματικά κάτι για να ελαχιστοποιήσουν τις κοινωνικο-περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή να επενδύσουν σε εργαζομένους που θα μπορούσαν να υπερβούν το status quo.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τρία πράγματα, αν θέλουν να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών και των ρυθμιστικών αρχών και να εκπληρώσουν το ρόλο τους στο κοινωνικό συμβόλαιο.

Πρώτον: Ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού τους θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει για τα βασικά ζητήματα, να συνειδητοποιήσει πώς οι δραστηριότητες της εταιρείας τους επηρεάζουν την κοινωνία και να του επιτραπεί να εμπλακεί με την εξεύρεση λύσεων. Η κατάρτιση σε θέματα βιωσιμότητας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από την άποψη της συμμόρφωσης ή για μια καθορισμένη μικρή ομάδα ειδικών σε θέματα βιωσιμότητας, αλλά ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη ικανοτήτων που δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να δρουν σε όλη την αλυσίδα αξίας και να καινοτομούν. Απαιτείται μια ελάχιστη κρίσιμη μάζα για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων σε όλη την εταιρεία σε καθημερινή βάση και να οδηγήσει στον μετασχηματισμό της κουλτούρας και των πρακτικών.

Δεύτερον: Οι εταιρείες πρέπει να προσλάβουν επιστήμονες και τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να ηγηθούν των προσπαθειών τους για τη βιωσιμότητα – και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να καταπιαστούν πλήρως με το επιχειρηματικό μοντέλο και να καινοτομήσουν.

Τρίτον: Όπως και ο οικονομικός διευθυντής ή ο νομικός σύμβουλος μιας εταιρείας, ο επικεφαλής βιωσιμότητας πρέπει να έχει πράγματι την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη – καθώς και την αυτονομία και την εξουσία – για να κάνει τη δουλειά του. Ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός για να ανατεθεί σε ένα ανώτερο στέλεχος χωρίς εμπειρία ή εξειδίκευση ή σε κάποιον που εκτελεί πολλαπλούς ρόλους.

Χωρίς την προϋπόθεση της ακλόνητης δέσμευσης για ευρεία ικανότητα και επάρκεια στον οργανισμό, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα που σαρώνει τον επιχειρηματικό κόσμο θα παραμείνει απλώς μια συζήτηση.

* Ο Chandran Nair είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Global Institute for Tomorrow.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com