Οι προγραμματιστές του Ethereum «παγώνουν» το staking, παρά τις σημαντικές επιστροφές

Οι προγραμματιστές του Ethereum «παγώνουν» το staking, παρά τις σημαντικές επιστροφές
Photo: pixabay.com
Η ζήτηση για τη λεγόμενη λειτουργία «στοιχηματισμού» (staking) έχει φέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα «αυτοβαλτώματος» του δικτύου.

Ο σημαντικότερος εμπορικός «δρόμος» των κρυπτονομισμάτων κινδυνεύει να πέσει θύμα της ίδιας της επιτυχίας του.

Η ανανέωση του δικτύου του Ethereum, η οποία έγινε γνωστή ως Merge, αποδείχθηκε ότι ήταν μια απρόσκοπτη μετάβαση σε ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα παραγγελίας συναλλαγών στα blockchain. Ένα από τα κίνητρα που προσφέρονται στους συμμετέχοντες είναι η δυνατότητα να κερδίζουν απόδοση από τα tokens που χρησιμοποιούνται ώστε να βοηθήσουν τη λειτουργία του δικτύου. Η ενισχυμένη ζήτηση για τη λεγόμενη λειτουργία «στοιχηματισμού» (staking) έχει φέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα «αυτοβαλτώματος» του δικτύου.

Στο πλαίσιο του «στοιχηματισμού», τα token του Ether που στηρίζουν το δίκτυο «κλειδώνονται» σε ψηφιακά πορτοφόλια για να βοηθήσουν στην παραγγελία των συναλλαγών και να κερδίσουν την απόδοση. Ήδη περίπου το 20% του συνόλου του Ether σε κυκλοφορίας, αξίας περίπου 41,5 δισ. δολαρίων, έχει τεθεί στη λειτουργία του «στοιχηματισμού», σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης δεδομένων Staking Rewards.

Αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός, το ποσό αυτό θα διογκωθεί στο 50% έως τον Μάιο και στο 100% έως τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με έγγραφο, στους δύο συντάκτες του οποίου συγκαταλέγεται ο Τιμ Μπέικο, ο οποίος συντονίζει τους προγραμματιστές του Ethereum.

Όπως αναφέρει το Fortune.com, αυτό που έχει προκαλέσει το αυξημένο ενδιαφέρον για τη λειτουργία του «στοιχηματισμού» είναι πως αυτή έχει αναδειχθεί ως ένας από τους λίγους αξιόπιστους τρόπους για να κερδίσετε αποδόσεις στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Οι τιμές των περισσότερων tokens απέχουν σήμερα αρκετά από τα ιστορικά υψηλά όπου βρέθηκαν προς το τέλος του 2021. Οι κάτοχοι του Ether μπορούν επί του παρόντος να κερδίσουν μια απόδοση περίπου 4% μέσω του «στοιχηματισμού».

Το χειρότερο σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρχει διαθέσιμο Ether για να γίνουν συναλλαγές στο δίκτυο. Στο minimum αυτού του σεναρίου, αυξάνεται η πίεση στο τμήμα του δικτύου που χρησιμοποιείται για την παραγγελία συναλλαγών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προγραμματιστές του Ethereum εργάζονται για να επιβραδύνουν την εισροή των στοιχημάτων. Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι προγραμματιστές συμφώνησαν να περιορίσουν τον αριθμό των νέων επικυρωτών – οποίοι λειτουργούν τα πορτοφόλια «στοιχηματισμού»- που επιτρέπεται να εντάσσονται στο δίκτυο κάθε έξι λεπτά. Η αλλαγή θα επισημανθεί στην επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού Ethereum αργότερα μέσα στο έτος.

Με τη λεγόμενη αλλαγή churn, το Ethereum δεν θα φθάσει στο θεωρητικό σημείο το 100% του συνόλου των κυκλοφορούντων Ether διαθέσιμων προς «στοιχηματισμό» για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που συνυπογράφει ο Μπέικο.

Η παύση αυτή θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να βρουν λύσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας. Με τη λειτουργία να επιτυγχάνει «χωρίς προηγούμενο επιτυχία, πέρα από τους αρχικούς στόχους του ποσοστού “στοιχηματισμού”»,” όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι προγραμματιστές μπορεί να εξετάσουν τις ανταμοιβές των επικυρωτών ώστε «να αποτρέψουν τον “στοιχηματισμό” πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο», συμπληρώνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com