Οι ψυχολογικές παγίδες των επενδυτών

Οι ψυχολογικές παγίδες των επενδυτών
Για να κερδίσεις τις αγορές, πρέπει πρώτα να κερδίσεις τον εαυτό σου…

Του Χρήστου Τσούνη

Στις επενδύσεις, χρειάζονται πολλά πράγματα ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε. Σίγουρα, οι γνώσεις και οι πληροφορίες που συλλέγουμε κατά την έρευνα μας έχουν σημαντικό ρόλο, αλλά είναι και κάτι ακόμα που πολλοί αγνοούν. Πρόκειται για τον παράγοντα της ψυχολογίας, ο οποίος μπορεί να μας παρασύρει στο να κάνουμε λάθος κινήσεις και επιλογές.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να γνωρίζουμε σε τι ψυχολογικές παγίδες μπορεί να πέσουμε κατά τη διάρκεια της επενδυτικής μας πορείας, ώστε να τις αποφύγουμε.

Οι πιο συνηθισμένες ψυχολογικές παγίδες

Απληστία

Η απληστία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των επενδυτών. Όταν για παράδειγμα οι αγορές ανεβαίνουν, πολλοί νιώθουν την πίεση να επενδύσουν περισσότερα χρήματα, η δεν πουλάνε (ενώ είναι ήδη σε μεγάλο κέρδος) προσπαθώντας να βγάλουν κάτι παραπάνω. Είναι το κλασικό “όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα”. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το κάτι παραπάνω, το κέρδος είναι κέρδος και καλό είναι να το κρατάμε και όχι να το χάνουμε περιμένοντας να μεγαλώσει.

Φόβος

Ο φόβος είναι το αντίθετο της απληστίας και εμφανίζεται συνήθως όταν οι αγορές πέφτουν. Οι επενδυτές μπορεί να πανικοβληθούν και να πουλήσουν τις επενδύσεις τους σε χαμηλές τιμές, προσπαθώντας να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες και να στερήσει από τους επενδυτές την ευκαιρία να ανακάμψουν όταν οι αγορές επανέλθουν. Αν λοιπόν πιστεύουμε στις επενδύσεις μας, μια πτώση πρέπει να είναι ευκαιρία για εμάς και όχι λόγος να φοβηθούμε.

Υπερβολική Αυτοπεποίθηση

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν την αγορά και να πάρουν καλύτερες αποφάσεις από τους άλλους. Αυτή η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να τους οδηγήσει να κάνουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις ή να αγνοήσουν σημαντικές πληροφορίες που δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις τους. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, εκτός και αν κάποιος έχει τη μαγική σφαίρα που θα του πει με σιγουριά το τι πρόκειται να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλλειψη Πειθαρχίας

Οι επενδυτές συχνά δεν τηρούν το πλάνο τους και αλλάζουν στρατηγική όταν οι αγορές είναι ασταθείς. Αυτή η έλλειψη πειθαρχίας μπορεί να τους οδηγήσει σε ασυνεπείς αποφάσεις και να μειώσει την απόδοση του χαρτοφυλακίου τους. Το πλάνο πρέπει να παραμένει σταθερό από την αρχή μέχρι το τέλος, και η καλύτερη στρατηγική ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είναι το DCA. Επενδύουμε κάθε μήνα ένα σταθερό ποσό και δεν μας απασχολεί το τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι τόσο απλό.

Επιβεβαίωση της Προκατάληψης

Πολλοί από τους επενδυτές τείνουν να αναζητούν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις απόψεις τους και να απορρίπτουν τις αντικρουόμενες πληροφορίες. Αυτό μπορεί να τους εμποδίσει να δουν την πλήρη εικόνα και να πάρουν αντικειμενικές αποφάσεις. Το ότι μια εταιρεία μας αρέσει για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν σημαίνει ότι είναι και καλή επένδυση. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί με τις πληροφορίες που έχουμε διαθέσιμες και να μην ψάχνουμε για στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν τα πιστεύω μας, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα.

Με λίγα λόγια, στις επενδύσεις δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και να δρούμε βάση του πλάνου και της στρατηγικής μας. Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά ούτε από τα συναισθήματα μας. Η πειθαρχία και η σταθερότητα είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν τελικά στο να πετύχουμε τους στόχους μας…και την οικονομική μας ελευθερία.

 

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: