Όσο το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίζεται οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις ζωές τους να καταρρέουν

Όσο το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίζεται οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις ζωές τους να καταρρέουν
Displaced Palestinians prepare an iftar meal, the breaking of fast, on the first day of the Muslim holy fasting month of Ramadan, outside a tent in Rafah in the southern Gaza Strip on March 11, 2024, amid ongoing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP) Photo: AFP
Ένας Παλαιστίνιος μετρά το κόστος του πολέμου...

Ο Μοχάμεντ αλ Σάφι είπε ότι η στρωματοποιία του στη Λωρίδα της Γάζας του εξασφάλιζε μια αξιοπρεπή διαβίωση και απασχολούσε 10 εργαζομένους μέχρι που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής. Σήμερα, εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει – εάν καταφέρει να τη βρει.

Ο Σάφι, 51 ετών, δήλωσε ότι οι καρποί από 30 χρόνια δουλειάς χάθηκαν σε μία μόνο μέρα. «Στήριζα οικονομικά τον εαυτό μου, στήριζα τον πατέρα μου, τα παιδιά μου… Είχαμε μια καλή ζωή, μια αξιοπρεπή ζωή», δήλωσε ο Σάφι.

«Όταν χάνεις την πηγή εισοδήματός σου, καταστρέφεσαι εσύ και καταστρέφονται και αυτοί που είναι γύρω σου», δήλωσε, κοιτάζοντας τα κατεστραμμένα και καμένα μηχανήματα στο εργοστάσιό του στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Η ιστορία του είναι μόνο ένα στιγμιότυπο από την τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης που έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του πολιορκημένου, παράκτιου θύλακα σε καμένη γη, ιδιαίτερα στον βορρά, κατά τους έξι τελευταίους μήνες.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα να απαχθούν άλλοι 253, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών.

Τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 33.000 ανθρώπους, με χιλιάδες ακόμα άλλους να θεωρούνται θαμμένοι στα ερείπια, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατ. κατοίκους του θύλακα είναι τώρα άστεγοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομία της Γάζας, που τελεί υπό τον μακρόχρονο αποκλεισμό του Ισραήλ, πάσχιζε για χρόνια πριν από την σημερινή σύγκρουση, και κατέγραφε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από τον τελευταίο πόλεμο –τον πλέον φονικό της ισραηλινοπαλαιστινικής σύγκρουσης– είναι από τα μεγαλύτερα στη σύγχρονη ιστορία, ανέφεραν η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη σε πρόσφατη έκθεση.

Έως τις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση, ο θύλακας υπέστη ζημιές 18,5 δισεκ. δολαρίων σε κρίσιμης σημασίας υποδομές – αντίστοιχες με το 97% του ΑΕΠ το 2022 της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η Τζαμπαλίγια βρίσκεται στη βόρεια Γάζα και είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, με περίπου 116.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα έθνη.

Πολλοί από τους κατοίκους της Τζαμπαλίγια απέρριψαν τις ισραηλινές εκκλήσεις να εγκαταλείψουν την περιοχή και παρέμειναν εκεί παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που πλήττουν τον θύλακα τους τελευταίους έξι μήνες.

Η UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, εκτιμά αυτή τη στιγμή ότι ο πληθυσμός της βόρειας Γάζας και της Πόλης της Γάζας φθάνει τους 300.000 ανθρώπους.

Ο Σάφι δήλωσε ότι η επιχείρησή του καταστράφηκε σε επιδρομή στην Τζαμπαλίγια πριν από δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είχες ένα εργοστάσιο στο οποίο δούλευες, το οποίο χάθηκε. Τι θα απογίνεις; Θα ζητιανεύεις; Αυτό είναι καταστροφή. Είναι οικονομική καταστροφή», δήλωσε.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) λέει ότι το 90% των θέσεων εργασίας έχουν χαθεί στον ιδιωτικό τομέα της Γάζας στους έξι μήνες του πολέμου. Ο περιφερειακός διευθυντής της ILO για τα αραβικά κράτη Ρούμπα Τζαραντάτ δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν επηρεαστεί από τις ζημιές στις υποδομές τους, όπως καταστήματα, αποθήκες και εργοστάσια.

«Οι επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σοβαρά με την καταστροφή υποδομών, άρα θα έλεγα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν σταματήσει. Δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Τζαραντάτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: