Αυξημένοι οι μισθοί στην Ευρωζώνη – Στο 4,7% για την αρχή του 2024

Αυξημένοι οι μισθοί στην Ευρωζώνη – Στο 4,7% για την αρχή του 2024
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, οι μισθοί των εργαζομένων με διαπραγμάτευση ενισχύθηκαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 4,7% έναντι αύξησης 4,5% που είχαν καταγράψει στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν πως οι μισθοί θα σημειώσουν μικρή κάμψη στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 4%.

Οι ανακοινώσεις έρχονται ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια, με την τράπεζα να εκτιμάται από την πλειονότητα των επενδυτών πως θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων στην ερχόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής τον Ιούνιου.

Τα στοιχεία για τους μισθούς είναι πιθανό να βάλουν «φρένο» στα στελέχη της ΕΚΤ για μια μείωση των επιτοκίων και τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πως ο δείκτης της ΕΚΤ για την αύξηση των μισθών με διαπραγμάτευση υπολογίζεται μόνο για ένα υποσύνολο χωρών. Το σύνολο της ζώνης του ευρώ βασίζεται σε εννέα χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία.

Ο δείκτης βασίζεται σε στοιχεία για τις μηνιαίες αποδοχές με διαπραγμάτευση και σε ένα μείγμα μηνιαίων και τριμηνιαίων χρονολογικών σειρών και βασίζεται σε μη εναρμονισμένα στοιχεία ανά χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: