Παρίσι: Δύο νεκροί τζιχαντιστές και επτά συλλήψεις – Έληξε η επιχείρηση

Παρίσι: Δύο νεκροί τζιχαντιστές και επτά συλλήψεις – Έληξε η επιχείρηση
epa05030656 French police members participate in an raid in the city center of Saint Denis, near Paris, France, 18 November 2015. Shots were heard as police raided a northern Paris suburb early 18 November in connection with last week's terrorist attacks, a news report said. Several police officers were injured, the report said. EPA/IAN LANGSDON

Αστυνομική επιχείρηση στο Παρίσι για τη σύλληψη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ - Μια γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη. 

 

Επτά ώρες μετά την έναρξή της, η μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση τερματίσθηκε στην πόλη του Σεν Ντενί , βόρεια του Παρισιού. Η αστυνομική επιχείρηση σε διαμέρισμα του Σεν Ντενί τερματίσθηκε, ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα από αστυνομικές πηγές.

Δύο άνθρωποι που βρίσκονταν οχυρωμένοι στο διαμέρισμα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και η γυναίκα που ανατινάχθηκε, άγνωστης μέχρι στιγμής, ταυτότητας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν: τρεις στο διαμέρισμα-στόχο της επιχείρησης, δύο σε γειτονικά διαμερίσματα και δύο στην περιοχή.

Ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μουλέν, περίπου στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε επισήμως πως έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβεβαίωσε τους δύο νεκρούς. Επιβεβαίωσε επίσης ότι μία γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε κατά την έναρξη της επιχείρησης. Από τους συλληφθέντες, οι τρεις προσήχθησαν μέσα από το διαμέρισμα το οποίο είχε στόχο η επιχείρηση, και αυτή την ώρα ανακρίνονται. Ακόμα ένας άντρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν στον γύρω χώρο του διαμερίσματος.

Ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου Αμπντέλ Αμίντ Αμπααούντ, δεν συγκαταλέγεται στους συλληφθέντες. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο Βέλγος τζιχαντιστής για τον οποίο πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος των αιματηρών επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα, ήταν ο στόχος της αστυνομικής επιχείρησης.

French soldiers secure the area as shots are exchanged in Saint-Denis, France, near Paris, November 18, 2015 during an operation to catch fugitives from Friday night's deadly attacks in the French capital.   REUTERS/Jacky Naegelen
French soldiers secure the area as shots are exchanged in Saint-Denis, France, near Paris, November 18, 2015 during an operation to catch fugitives from Friday night's deadly attacks in the French capital. REUTERS/Jacky Naegelen
French soldiers secure the area as shots are exchanged in Saint-Denis, France, near Paris, November 18, 2015 during an operation to catch fugitives from Friday night’s deadly attacks in the French capital. REUTERS/Jacky Naegelen

Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο 28χρονος αυτός άνδρας, που είναι ενεργό μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί, το οποίο αποτελεί τον στόχο της εφόδου της αντιτρομοκρατικής και στο οποίο έχουν οχυρωθεί δύο ως τέσσερις ύποπτοι.

Ο Αμπααούντ, ο οποίος πιστευόταν αρχικά ότι διοργάνωσε τις επιθέσεις από τη Συρία, πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται μεταξύ της ομάδας των ανθρώπων που οχυρώθηκαν στο διαμέρισμα το οποίο έχει περικυκλώσει η αστυνομία στο Σεν Ντενί, το προάστιο αυτό που βρίσκεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, μια από τις περιοχές στις οποίες έγιναν οι επιθέσεις της Παρασκευής, δήλωσε παράλληλα δικαστική πηγή.

Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο 28χρονος αυτός ύποπτος, που είναι ενεργό μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρίσκεται ακόμη μέσα στο διαμέρισμα που αποτελεί τον στόχο της εφόδου της αντιτρομοκρατικής και στο οποίο πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί δύο ως τέσσερις ύποπτοι.

“Η επιχείρηση της αστυνομίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει τελειώσει”, δήλωσε παράλληλα το τοπικό μέλος του κοινοβουλίου, ο Ματιέ Ανοτέν, στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. “Όλοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους. Εξακολουθούν να βρίσκονται ένοπλοι οχυρωμένοι μέσα στο διαμέρισμα”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στο κέντρο του Σεν Ντενί, όπου διεξάγεται από την αυγή η μεγάλη αυτή επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής.Ζητήθηκε “από τον πληθυσμό να αποφεύγει πάση θυσία την ζώνη του κέντρου της πόλης”, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης έχει διακοπεί η λειτουργία του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ που εξυπηρετεί το Σεν Ντενί λόγω της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την διοίκηση των μέσων μεταφοράς RATP.