Πέντε μαθήματα που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει

Πέντε μαθήματα που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει

Το στήσιμο μιας επιχείρησης είναι σαν να σκαρφαλώνεις στην Ανταρκτική - οι επιτυχημένοι ορειβάτες εστιάζουν στα 10 επόμενα μέτρα, και όχι στην κορυφή.

*του Τσακ Τέμπλετον

Αυτή, τουλάχιστον, την ιδέα πρεσβεύει ο Τσακ Τέμπλετον, ιδρυτής της OpenTable.

Αναμφισβήτητα, ως επιχειρηματίας λαμβάνετε πολλές συμβουλές από μια ποικιλία πηγών – φίλοι, συνέταιροι, μέντορες και επενδυτές – σχετικά με τις απαιτήσεις μιας επιτυχούς εταιρικής διοίκησης. Και το να αντιληφθείτε ποιον πρέπει να ακούσετε μπορεί να είναι ένα δύσκολο καθήκον. Ιδού κάποιες βασικές συμβουλές για να βάλετε σε μια σειρά τις σκέψεις σας καθώς στήνετε την επιχείρησή σας.

1. Είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι
Ο στόχος είναι να αυξήσετε τις πιθανότητες της επιτυχίας. Είναι δύσκολο να είναι κάποιος επιχειρηματίας• απαιτεί θυσίες, και δεν υπάρχει αυτόματη επιτυχία. Για την ακρίβεια, η επιτυχία δεν είναι ποτέ γραμμική, καθώς υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω, τα άλματα και οι οπισθοδρομήσεις. Ο στόχος είναι να κάνετε ένα ή δύο βήματα κάθε μέρα, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν εμπόδια και καθυστερήσεις. Η αγαπημένη μου αναλογία είναι η ορειβασία στην Ανταρκτική. Οι επιτυχημένοι ορειβάτες δεν σκέφτονται την κορυφή, αλλά τα επόμενα 10 μέτρα, κι ύστερα τα επόμενα, και πάει λέγοντας.

2. Δεν υπάρχουν «ειδικοί»
Να ακούτε ό,τι έχουν να σας πουν οι μέντορες, αλλά να θυμάστε ότι είστε ο μόνος που χτίζει τη συγκεκριμένη επιχείρηση στο συγκεκριμένο σημείο μέσα στο χρόνο. Δεν υπάρχει ακριβές αντίγραφο της επιχείρησής σας. Και το ότι κάτι δούλεψε ή δεν δούλεψε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει ή δεν θα δουλέψει και σήμερα. Δεν πιστεύω στους ειδικούς. Η ιδέα ότι κάποιος – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου – είναι ειδικός μου φαίνεται γελοία. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν περισσότερα από άλλους γύρω από ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά τα πράγματα αλλάζουν και έτσι απόψεις και ιδέες που κάποτε ήταν σοφές καθίστανται παρωχημένες. Προφανώς και μπορείτε να μάθετε πράγματα από τους μέντορες, αλλά ο λόγος τους δεν είναι ευαγγέλιο.

3. Μην είστε μπαλάκι του πινγκ πονγκ
Είναι καλό να είστε ανοιχτός στην ανατροφοδότηση. Να μαθαίνετε, αλλά να μην γίνεστε μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Γενικά προτιμώ να δουλεύω με επιχειρηματίες που συνδυάζουν την ταπεινότητα με την αυτοπεποίθηση. Δέχονται την ανατροφοδότηση και καταλαβαίνουν ότι παρόλο που είναι έξυπνοι, δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Γνωρίζουν ότι και η τύχη παίζει πάντα το ρόλο της. Νοιώθουν άνετοι με τις ιδέες τους – ακούν τους άλλους αλλά δεν πηδούν από τη μία άποψη στην άλλη.

4. Βγείτε στο δρόμο
Πάντα πρέπει να είστε προσανατολισμένος προς τη δράση. Το να στήσεις μια επιχείρηση δεν έχει να κάνει με το να κάθεσαι σ’ ένα γραφείο ή μπροστά σ’ έναν πίνακα και να σκέφτεσαι τι θέλουν οι πελάτες. Πρέπει να βγείτε «έξω απ’ το κτίριο», και να αλληλεπιδράσετε εσείς ο ίδιος με τους πελάτες. Τι πραγματικά θέλουν; Πώς πρέπει να τους το πουλήσετε; Ποιος θα πληρώσει, και πόσο;

5. Εστιάστε, μανιωδώς
Αυτό το λέω τόσο συχνά που μια εταιρεία-πελάτης μου μού έφτιαξε ένα μπλουζάκι με αυτό το σλόγκαν γραμμένο πάνω του. Μου αρέσουν οι startup που είναι ακραία εστιασμένες σε μια πηγή εσόδων, σε ένα τμήμα των πελατών, και σε ένα προϊόν-λύση ή υπηρεσία-λύση. Αν επεκταθείς, μπορείς να αφιερώσεις πόρους και σε άλλες πρωτοβουλίες, αλλά στην αρχή όλα πρέπει να είναι εστιασμένα στο μοντέλο εσόδων και ανάπτυξης της εταιρείας. Πώς βγάζετε λεφτά; Η απάντηση είναι το μοντέλο εσόδων σας. Πώς αυξάνεται αυτά τα χρήματα; Η απάντηση είναι το μοντέλο ανάπτυξής σας. Έχω δει πολλές startup να αποτυγχάνουν επειδή προσπαθούσαν να δουλέψουν εξαρχής με πολλαπλά μοντέλα εσόδων και πολλαπλούς τύπους πελατών.

*Ο Τσακ Τέμπλετον είναι ιδρυτής της OpenTable και πρόεδρος της Impact Engine, εταιρείας που βοηθά startup να θέσουν στην ατζέντα τους κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.