Περικοπές ύψους 783 εκατ. ευρώ υπέστησαν οι συνταξιούχοι

Περικοπές ύψους 783 εκατ. ευρώ υπέστησαν οι συνταξιούχοι
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Μαρία Καραμεσίνη (δε διακρίνεται) με θέμα την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, Τρίτη 5 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μείωση μέχρι και 30% στις νέες συντάξεις από το νόμο Κατρούγκαλου. Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές να κυμαίνονται στο επίπεδο των 655 ευρώ.

Μπορεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος να επιμένει ότι δεν θα επηρεαστεί καμία κύρια σύνταξη, οι αριθμοί και η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, μαρτυρούν το αντίθετο. Μέχρι και 30% μειωμένες θα είναι οι νέες κύριες συντάξεις βάσει των προβλέψεων. Η συγκεκριμένη μείωση προκύπτει τόσο από τα ποσοστά αναπλήρωσης όσο και από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Αποτέλεσμα των νέων μειώσεων θα είναι οι μέσες συντάξιμες αποδοχές να κυμαίνονται στο επίπεδο των 655 ευρώ.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αλλάζουν στο 40.7% για 40 χρόνια ασφάλισης την ώρα που σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου βρίσκονταν στο 60% ενώ με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του νόμου Ρέππα ήταν 70%. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι συντάξεις μειώνονται δραματικά ενώ οι περικοπές των επιδομάτων για το 2016 άγγιξαν τα 783 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ποσό προκύπτει από:

22 εκατ. ευρώ από τις νέες μειωμένες συντάξεις

168 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ

360 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στις επικουρικές 

170 εκατ. ευρώ από τη μείωση μερίσματος συνταξιούχων Δημοσίου

30 εκατ. από τη μείωση εφάπαξ

22 εκατ. από τη μείωση του πλαφόν για υψηλές συντάξεις 

11 εκατ. από την περικοπή συντάξεων χηρείας

Επίσης, στη σύνταξη θα υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές όλου του εργασιακού βίου και όχι των πέντε καλύτερων ετών όπως ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και του μισθού του Οκτωβρίου 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο μεταξύ, για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του υπουργού Εργασίας με τους θεσμούς. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν ο κατώτατος μισθός, οι ομαδικές απολύσεις και η συνδικαλιστικός νόμος.
Οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν τα όρια πέραν των οποίων οι απολύσεις λογίζονται ομαδικές και να καταργηθεί το δικαίωμα διοικητικής έγκρισης που διατηρεί ο υπουργός Εργασίας επί των ομαδικών απολύσεων. Ακόμη, αναμένεται να τεθεί αίτημα αλλαγής του μηχανισμού λήψης της απόφασης για απεργίες με αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης.