Ποια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων μετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης του Norman Atlantic

Ποια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων μετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης του Norman Atlantic

Κατόπιν εντολής του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και ύστερα από ενημέρωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και επικοινωνία με τους υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου«Νorman Αtlantic», την οποία συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συντρέχουν τα παρακάτω μέσα:

2 Ε/Π S-70 “AEGEAN HAWK” του ΠΝ
1 Φ/Γ ( “ΝΑΒΑΡΙΝΟ”)
3 Ε/Π ΑΒ-205 της ΠΑ
2 Ε/Π SUPER PUMA της ΠΑ
1 A/Φ C-130 της ΠΑ
2 E/Π ΝΗ 90 του ΣΞ
2 Ε/Π CH – 47D (Chinook) του ΣΞ

Επιπλέον ομάδα της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) της ΠΑ, επιβαίνει σε E/Π SUPER PUMA του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα απογείωσης 2 Ε/Π CH – 47D (Chinook) με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 ΤΠΚ (“ΔΑΝΙΟΛΟΣ”) και 1 ΠΓΥ (“ΑΞΙΟΣ”) από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως 2 Ε/Π S-70 “AEGEAN HAWK” του ΠΝ στο Κοτρώνι.

Τέλος, στο Α/Δ της Κέρκυρας οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.

Το πρώτο Σούπερ Πούμα της ΠΑ, έλαβε εντολή αεροκομιδής επιβατών από το Norman Atlantic

Εντολή να αρχίσει επιχείρηση αερομεταφοράς επιβατών του ιταλικού επιβατηγού πλοίου δόθηκε στο ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας που ίπταται της περιοχής.

Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα.

Διαβάστε τη λίστα επιβατών του «Νorman Αtlantic» που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας:

ΛΙΣΤΑ+NORMAN+ATLANTIC