Τρεις χώρες που εκατομμύρια τουρίστες φοβούνται να επισκεφτούν

Τρεις χώρες που εκατομμύρια τουρίστες φοβούνται να επισκεφτούν

Oρισμένες χώρες αποτελούν «τρόμο» για τους τουρίστες.

Εκατομμύρια τουρίστες έχουν πάψει να ονειρεύονται ότι κάποτε θα επισκεφθούν μέρη όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου ή τις ακτές της Τυνησίας εξαιτίας της αυξημένης τρομοκρατίας στις περιοχές αυτές.

Παρακάτω ακολουθούν οι χώρες που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τρομοκρατικά χτυπήματα και είδαν τον τουρισμό τους να επηρεάζεται τραγικά:

Αίγυπτος

Η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου έχει πληγεί μετά τις πολλαπλές αεροπορικές καταστροφές και της χρόνιας πολιτικής αναταραχής. Μάλιστα, ο ετήσιος αριθμός των επισκεπτών έφθασε πάνω από 14 εκατομμύρια το 2010, ωστόσο μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά έπεσε στα 9 εκατ. το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αριθμοί των τουριστών στην Αίγυπτο αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω για το 2016 και όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών αγοράς Euromonitor International, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών μειώθηκε κατά 46% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η κυβέρνηση πρέπει να καθησυχάσει τους ταξιδιώτες και να τους επιβεβαιώσει ότι η χώρα είναι ασφαλής», δήλωσε ο υπεύθυνος ταξιδίων της Euromonitor International Nadejda Popova.

Τυνησία

Η Τυνησία βρίσκεται ανάμεσα στη Λιβύη και την Αλγερία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, η μικρή αυτή χώρα έχει δει μείωση κατά 20% στις διεθνείς αφίξεις έπειτα από τις δυο συγκλονιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν στόχο ειδικά και μόνο τους τουρίστες. Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έλαβε την ευθύνη και για τα δυο τρομοκρατικά χτυπήματα.

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2015, όταν οι δράστες πυροβόλησαν τουρίστες σε δημοφιλές μουσείο στην καρδιά της πρωτεύουσας, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 20 νεκρούς.

Το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα συνέβη τον Ιούνιο του 2015, όταν ένας δράστης σκότωσε 38 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Βρετανοί, σε ξενοδοχείο της πόλης Sousse.

Σύμφωνα με τον David Scowsill, CEO του World Travel & Tourism Council ο τουρισμός θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Τυνησία, πριν τις επιθέσεις, δεχόταν περίπου έξι με επτά εκατ. τουρίστες ετησίως. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός φαντάζει απίθανος σήμερα.

Τουρκία

Η Τουρκία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς χώρες του κόσμου και μόνο το περασμένο έτος καλωσόρισε περίπου 40 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, έχει διάφορα προβλήματα να αντιμετωπίσει, τα οποία μπορούν να ρίξουν κατακόρυφα τον τουρισμό κι αυτά είναι η τρομοκρατία, αλλά και η πολιτική διαμάχη με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, οι Ρώσοι τουρίστες έπαψαν να επισκέπτονται την Τουρκία ως αντίποινα στην πράξη αυτή. Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμβούλεψε τους πολίτες της χώρας του να αποφύγουν την Τουρκία για τις διακοπές τους, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Ρωσίας για τον Τουρισμό ενημέρωσε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην πωλούν πακέτα εκδρομών προς τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας, ενώ κάθε χρόνο περίπου πέντε εκατομμύρια Ρώσοι επισκέπτονταν τη χώρα.

Ακόμη, οι πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη έχουν πείσει πολλούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες, κυρίως Γερμανούς και Βρετανούς να επιλέξουν άλλον προορισμό για τις διακοπές τους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία και η Βρετανία είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες που συνεισφέρουν σημαντικά στον τουρισμό της Τουρκίας, στέλνοντας περίπου οκτώ εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία έχουν μειώσει κατά 20% με 25% τον αριθμό των επισκεπτών. «Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία θα συνεχίσουν να υποφέρουν τη φετινή χρονιά, ωστόσο χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Βουλγαρία θα ωφεληθούν άμεσα από αυτήν την κατάσταση.