Ποιες εταιρείες θα καταθέσουν πρόταση για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ

Ποιες εταιρείες θα καταθέσουν πρόταση για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ θα καταθέσουν προσφορές Cosco και Μaersc.

Δύο εταιρείες αναμένεται να καταθέσουν προσφορές για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης παραχωρησιούχου του Λιμανιού Πειραιά, ΟΛΠ Α.Ε.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι δύο εταιρείες που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον είναι η κινεζική Cosco και η ολλανδική, APM terminals (θυγατρική της δανέζικης Μaersc).

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο αυτές εταιρείες, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τους υποψηφίους που έχουν προκριθεί στο β’ γύρο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι δύο παραπάνω αλλά και η ICTS, Utilico και η Ports America. Όπως γράφει η εφημερίδα η ελληνική πλευρά θα πωλήσει το 51% των μετοχών και όχι το 67,7% που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ικανοποιημένο με την συμφωνία του 1,2 δισ. ευρώ για την εκμίσθωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε μία κοινοπραξία με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport και αναμένει την ολοκλήρωση της πώλησης εντός του μήνα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με το Bloomberg δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπει την υπόσχεσή προς τους ψηφοφόρους της ότι θα εμποδίσει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις εν μέσω προσπαθειών για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης από τους διεθνείς πιστωτές.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με το πρακτορείο, επίσης σχεδιάζει να πουλήσει το 49% της ΔΕΣΦΑ στην Socar, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, αντί του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά, δήλωσαν οι πηγές.