Πιο διαλλακτική δείχνει η τρόικα

Πιο διαλλακτική δείχνει η τρόικα

Σε καλό κλίμα οι διαπραγματεύσεις, πιο κοντά σε συμφωνία για πλειστηριασμούς και αμυντικές βιομηχανίες. 

Σε καλό κλίμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Ελπίζω να έχουμε λύση σε όλα τα θέματα το συντομότερο δυνατό» δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ , εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τόσο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, όσο και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και, υπό την αίρεση ότι θα έχει «κλείσει» το θέμα των ΕΑΣ, αμέσως μετά θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Η έγκριση της δόσης, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, θα γίνει είτε από το Euro Working Group, είτε από το Eurogroup, το οποίο είναι πιθανόν να συνεδριάσει εμβόλιμα- τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής- με αντικείμενο την τραπεζική ενοποίηση.

Το ποσό της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 1,85 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου. Φυσικά, μένουν ανοικτά πολλά «καυτά» ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014, τα οποία συνδέονται με τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ και μετατίθενται για την επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα το επόμενο έτος.

Βενιζέλος: “H συμφωνία θα κλείσει”
Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας με δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, εκτίμησε ότι η συμφωνία θα «κλείσει». «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για την Ελλάδα. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας έχει κάνει σαφή στροφή υπέρ της Ελλάδας και σε όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί».

Για το θέμα των πλειστηριασμών, είπε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα παρατείνει την προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και πως καμιά τράπεζα δεν έχει διάθεση να κυνηγήσει κανέναν. Η κύρια κατοικία θα προστατευτεί και το 2014, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνάντηση που είχε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα.

Όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, «μένει να καθοριστούν τα κριτήρια σχετικά με το μέτρο». Η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου και τρόικας δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με αντικείμενο τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή, αν θα είναι καθοριστικός παράγοντας μόνο η αντικειμενική αξία του ακινήτου ή αν θα τεθούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Βενιζέλος: «Να ολοκληρωθεί το συντομότερο η συμφωνία»

Στελέχη του υπουργείου σχολίασαν μετά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν πιο διαλλακτικοί στο να δεχθούν κάποιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, το θέμα είναι ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει και παραμένει αδιευκρίνιστο αν η νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζεται για τους πλειστηριασμούς θα είναι τελικά μονομερής ενέργεια ή το αποτέλεσμα συμφωνίας. Σήμερα το απόγευμα, το κλιμάκιο της τρόικας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο αυτή την ώρα είναι στη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους υπουργούς.

Διαβάστε: «Ζήτημα τιμής» για το ΔΝΤ να αναγνωρίσει το λάθος για την Ελλάδα