Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι αναμένει τις κινήσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας αναμένουν ότι το κοινοβούλιο πρόκειται να καταργήσει το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», είπε ο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι «πιο ορατοί» και να «χτυπούν σκληρά», αν είναι απαραίτητο.

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου τους την Πέμπτη και την Παρασκευή ένα σχέδιο άμεσης αντίδρασης (RAP) σε απάντηση για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, που θεωρείται από τις χώρες μέλη που συνορεύουν με αυτή άμεση απειλή.

Χιλιάδες στρατιώτες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του ναυτικού, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων, θα μπορούν να αναπτύσσονται «σε μερικές ημέρες». «Αυτό σημαίνει μια πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική» Ευρώπη και αυτό «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», είπε ο γενικός γραμματέας.

Όμως η παρουσία αυτή δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, εξήγησε, διότι αυτό θα ήταν αντίθετο με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Ποροσένκο: «Δεχόμαστε ευθεία και ανοιχτή επίθεση από τη Ρωσία»

To «Σχέδιο ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία

Ο Πούτιν εγκαινίασε την κατασκευή του πρώτου ρωσοκινεζικού αγωγού αερίου