Ποιος ήταν ο Άντονι Μπουρντέν, το «μεγάλο ταλέντο της μαγειρικής»

Ποιος ήταν ο Άντονι Μπουρντέν, το «μεγάλο ταλέντο της μαγειρικής»

Το θάνατο του διάσημου σεφ επιβεβαίωσε το CNN. Ποια η ζωή του.

«Με τεράστια θλίψη επιβεβαιώνουμε τον θάνατο του φίλου μας και συναδέλφου μας, Άντονι Μπουρντέν», έγραψε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αποκαλύπτοντας ότι ένας στενός του φίλος βρήκε τον 61 ετών σεφ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε, την Παρασκευή το πρωί.

Τις τελευταίες μέρες ο ίδιος βρισκόταν στη Γαλλία για τα γυρίσματα της εκπομπής που παρουσίαζε στο CNN. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Ποιος ήταν ο Άντονι Μπουρντέν

Η σχέση του με τη Γαλλία ήταν ιδιαίτερη. Ο παππούς του ήταν μετανάστης, όταν έφυγε από τη γεννέτειρά του για τη Νέα Υόρκη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως είχε δηλώσει, ο πατέρας του μεγάλωσε μιλώντας γαλλικά και περνούσε πολλά καλοκαίρια στη Γαλλία.

Σε λίγες μέρες, στις 25 Ιουνίου, θα συμπλήρωνε τα 62 του χρόνια. Γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο πατέρας του εργαζόταν στην Columbia Records και η μητέρα του Gladys δούλευε στους New York Times.

Αποφοίτησε το 1978 από το φημισμένο Culinary Institute of America. Ακολούθησαν οι δουλειές σε πολλά εστιατόρια πριν από την καθιέρωση. Ήταν το 1998 όταν ανέλαβε επικεφαλής σεφ στο Brasserie Les Halles στο Μανχάταν.

Η αγάπη του για το φαγηγό, όπως ο ίδιος είχε γράψει, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στη Γαλλία. Τότε, στη βάρκα ενός ψαρά δοκίμασε για πρώτη φορά στρείδια. Εγκατέλειψε το κολέγιο μετά από δυο χρόνια και άρχισε να δουλεύει σε εστιατόρια με θαλασσινά στη Μασαχουσέτη. Και κάπως έτσι αποφάσισε πως αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του: Να γίνει σεφ. Και όχι μόνο το κατάφερε, αλλά μπόρεσε να συνδυάσει τη μαγειρική με τη γραφή.

Έτσι, λοιπόν ως συγγραφέας μυθιστορημάτων και βιβλίων μαγειρικής, ο Μπουρντέν έγινε γνωστός μέσα από τις τηλεοπτικές περιπέτειές του στο «Νο reservations», οργώνοντας όλον τον πλανήτη, δοκιμάζοντας γεύσεις παραδοσιακές και μη, όπου και αν βρεθεί.

O ίδιος είχε επανειλημμένα αναφερθεί στη «ροκ» περίοδο που διένυσε τη δεκαετία του 1980, όταν δηλαδή ξεκινούσε την καριέρα του ως σεφ, περιγράφοντας το πώς μαγείρευε στις γκουρμέ νεοϋορκέζικες κουζίνες υπό την επίρροια των ναρκωτικών. Μάλιστα, είχε υποστηρίξει ότι εκείνη η εποχή ήταν από τις καλύτερες της ζωής του, παρά το γεγονός ότι αυτές οι περιπέτειες τον έδιωξαν από πολλά μαγαζιά στην ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής πόλης. Κάτι βέβαια που δεν εμπόδισε την πρώτη γυναίκα του, Νάνσι Πουτκόφσκι, να είναι μαζί του για δύο περίπου δεκαετίες, από τα μέσα του 1980 έως το 2004.

Ο Μπουρντέν ξαναπαντρεύτηκε το 2007 την Oτάβια Μπούσια, μια Ιταλίδα από την Τοσκάνη, που μαζί της απέκτησε και την κόρη του Αριάνα. Η Oτάβια, μάλιστα, έχει εμφανιστεί σε κάποια επεισόδια του «Νo reservations», αφού τον συνοδεύει σε αρκετά του ταξίδια.

Το ταξίδι του στη Νάξο

Στο πλαίσιο των εκπομπών του, ο Μπουρντέν είχε επισκεφθεί και τη χώρα μας, και εντυπωσιασμένος από τα τοπικά εδέσματα και τις ομορφιές του νησιού διαφήμισε την ελληνική κουζίνα και το πανέμορφο νησί, όπως φαίνεται και στο απόσπασμα που ακολουθεί από τη Νάξο: