«Πιθανή η εξαίρεση της Ελλάδας από το ρωσικό εμπάργκο τροφίμων»

«Πιθανή η εξαίρεση της Ελλάδας από το ρωσικό εμπάργκο τροφίμων»
Photo: pixabay.com

Ο υπουργός Γεωργίας Φιοντόροφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και πάλι οι εισαγωγές τροφίμων από την Ελλάδα κι άλλες δύο χώρες.

Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει η χώρα του να εξαιρεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση.

Το ρωσικό εμπάργκο, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου, επιβλήθηκε σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας του ρόλου της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.

«Ο κατάλογος των χωρών έχει καθοριστεί έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου (Βλαντίμιρ Πούτιν) και σε αυτό το πλαίσιο εμείς, η κυβέρνηση, ενδέχεται να έχουμε προτάσεις όσον αφορά (…) τις σχέσεις με κάποιες χώρες και ίσως να έχουμε προτάσεις για την εξαίρεση κάποιων χωρών από τον κατάλογο αυτό», επεσήμανε ο Φιοντόροφ.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πρωτοβουλίες που αφορούν τις εισαγωγές τροφίμων από «την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο».

Παρόλα αυτά μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί εμπάργκο είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Φιοντόροφ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους ότι η άρση του εμπάργκο είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη συνάντηση των Ελλήνων αξιωματούχων με τους Ρώσους ομολόγους τους αύριο.

«Παρατηρούμε μια μείωση στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων (…). Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το θέμα θα αναφερθεί με κάποιο τρόπο, σίγουρα», είπε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία ενδέχεται να συμφωνήσει να αφαιρέσει την Ελλάδα από τον κατάλογο των χωρών σε βάρος των οποίων έχει επιβάλει εμπάργκο μετά τις αυριανές συζητήσεις.

Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές του Αυγούστου του 2014 ότι απαγορεύει την εισαγωγή φρούτων, λαχανικών, κρέατος, πουλερικών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μερικές ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ