Plan b από ΕΕ: Έκδοση κοινού χρέους 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας 

Plan b από ΕΕ: Έκδοση κοινού χρέους 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας 
epaselect epa09780239 European Commission President Ursula von der Leyen looks on during a special EU commission meeting following Russia's aggression against Ukraine, in Brussels, Belgium, 24 February 2022. European Union leaders are set to meet in Brussels later in the day for an emergency summit on the Ukraine crisis. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΕ καταρτίζει εναλλακτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 20 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας στην εκταμίευση ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.

Κατά το δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση αμοιβαίου χρέους. Η κατάρτιση του σχεδίου αυτού ακολουθεί την αδυναμία να κλειστεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής αυτού του μήνα.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι η έκδοση κοινού χρέους ως μοντέλο εκτιμάται ως ο πιο πρακτικός τρόπος παροχής υποστήριξης εάν ο Ορμπάν αρνηθεί να άρει το βέτο του σε προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής την 1η Φεβρουαρίου. δίνοντας τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές χάριν του Κιέβου, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες. 

Οι ακριβείς όροι είναι ακόμη υπό συζήτηση και το τελικό ποσό θα καθοριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, πρόσθεσαν. 

Η ρύθμιση είναι παρόμοια με τη δομή που χρησιμοποιήθηκε το 2020 όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε χώρες της ΕΕ για βραχυπρόθεσμα προγράμματα υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. 

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Ολλανδίας, θα χρειαστούν κοινοβουλευτική έγκριση, μια διαδικασία που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο. 

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα δοθεί διαβεβαίωση από το ΔΝΤ για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες. 

Μια άλλη εναλλακτική επιλογή που εξετάζεται περιλαμβάνει την αλλαγή της δομής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε φέτος, βάσει της οποίας η ΕΕ χορήγησε 18 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια στην Ουκρανία, για μερικούς μήνες έως και ένα χρόνο. 

Αυτή η επιλογή θα χρειαζόταν τη σταθμισμένη πλειοψηφία των χωρών. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η προτιμώμενη επιλογή τους είναι να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας που προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο αλλά μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία. 

Ανεξάρτητα από το μοντέλο που έχει επιλεγεί, η ΕΕ έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία ότι θα παράσχει χρηματοδότηση το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: