Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης μετά τις αλλαγές στις τιμές

Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης μετά τις αλλαγές στις τιμές
(dpa) - A hand holds banknotes on a heater in a flat in Straubing, Germany, 16 November 2005. Photo: Armin Weigel (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα ή υγραέριο; Η σύγκριση στο κόστος θέρμανσης ενός νοικοκυριού δίνει την απάντηση.

Το «εργαλείο» σύγκρισης τιμών allazorevma.gr ανέλυσε το κόστος θέρμανσης για μια οικογένεια με μέση κατανάλωση λαμβάνοντας υπόψη τις κρατικές επιδοτήσεις και την πρόβλεψη για τις τιμές ενέργειας στην διάρκεια του Χειμώνα.

Στην λίστα περιλαμβάνονται οι πιο διαδεδομένοι τρόποι θέρμανσης. Υποθέτουμε ότι με όλους τους τρόπους ο σκοπός είναι η θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού στις ίδιες επιθυμητές συνθήκες.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η αντλία θερμότητας είναι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ (τοπικές μονάδες ή ηλεκτρολέβητες ) είναι ο ακριβότερος τρόπος.

Προσοχή όμως: Οι υπολογισμοί αφορούν μόνο το λειτουργικό κόστος. Υποθέτουμε δηλαδή ότι υπάρχει ήδη αντλία θερμότητος ή εγκατάσταση φυσικού αερίου και ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί ούτε θέλει να αλλάξει τρόπο θέρμανσης για τον εφετινό Χειμώνα.

Με βάση την ανάλυση του allazorevma, η σύσταση είναι απλή και σύντομη: «Αποφύγετε με κάθε τρόπο την θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα καλοριφέρ. Για το δικό σας καλό αλλά και το καλό του κοινωνικού συνόλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος για θέρμανση

Μείωση του ενεργειακού μας κόστους για τον χειμώνα που έρχεται είναι αμφίβολο εάν θα πετύχουμε αλλάζοντας τρόπο θέρμανσης. Μπορούμε όμως να κάνουμε τα παρακάτω:

1 – Τρόπος λειτουργίας

Αν έχουμε ένα σύγχρονο λέβητα (με οποιοδήποτε καύσιμο) ή αντλία θερμότητας, για να εξοικονόμηση, αλλά και να λειτουργούμε σωστά, θα πρέπει να θέτουμε τον θερμοστάτη μας σε μια σταθερή θερμοκρασία. Μπορούμε όταν λείπουμε να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία αλλά όχι χαμηλότερα από τους 15 με 17 βαθμούς.

Βοηθά να αερίζουμε το σπίτι το μεσημέρι και το βράδυ να κλείνουμε παντζούρια και κουρτίνες.

2 – Ενεργειακή Αναβάθμιση

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες επενδύσεις στο σύστημα μας.

Η φθηνότερη αναβάθμιση είναι η τοποθέτηση θερμοστατικών διακοπτών στα σώματα. Ειδικά εάν έχουμε μεγάλο σπίτι πετυχαίνουμε ομοιόμορφη κατανομή θέρμανσης και οικονομία. (Π.χ. εάν μαγειρεύουμε στην κουζίνα τότε το καλοριφέρ της κουζίνας θα «κλείσει» νωρίτερα από τα άλλα)

Μεγαλύτερη επένδυση με υψηλό κόστος είναι ( εάν μένουμε σε σπίτι κατασκευής πριν το 1980) η θερμομόνωση του κελύφους του σπιτιού μας. Ειδικότερα εάν η οροφή είναι εκτεθειμένη στον αέρα τότε η θερμομόνωση της μπορεί να επιφέρει μείωση του κόστους άνω του 30%.

Τέλος, η πιο ακριβή επένδυση είναι η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα η PVC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 – Αλλαγή Παρόχου ενέργειας

Αν ζεσταίνεστε με ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο η αλλαγή παρόχου θα μειώσει το κόστος της ενέργειας που καταναλώνετε. Ειδικά αυτή την περίοδο προσφέρονται τιμές που είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές και σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση μειώνουν σημαντικά την δαπάνη για ρεύμα.

Αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή θέρμανσης και θέλουμε να θερμαίνουμε μέρους του χώρου μας, μόνο τότε, προτείνουμε τις τοπικές ηλεκτρικές μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr