«Σε συμπληγάδες» η ανάπτυξη για το 49% των επιχειρήσεων – Τα εμπόδια

«Σε συμπληγάδες» η ανάπτυξη για το 49% των επιχειρήσεων – Τα εμπόδια
Γυναίκα φορώντας μάσκα και γάντια προστασίας, μετρά χρήματα στο ταμείο καταστήματος Αθήνα, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020. Από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα υπέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος που κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Πρόκειται για το έκτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, το οποίο καταλήγει σε ΜΕΘ μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας που οδηγούν σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Η επίσημη ενημέρωση για τον νέο αυτό θάνατο θα γίνει στις 6 το απόγευμα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απαιτούνται δραστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους - Πληθωρισμός και ρυθμιστικές αγκυλώσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον «Σφυγμό του επιχειρείν» του ΣΕΒ.

Οι μισές επιχειρήσεις την τρέχουσα περίοδο, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, είτε επιδιώκουν επιχειρηματική ανάταξη (μία στις τρεις ή 34%) είτε σταθερότητα (15%) και για να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης απαιτούνται δραστικά μέτρα, με επίκεντρο μείωση του ενεργειακού κόστους και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά εκείνων που αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB που διακρίνει τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις βασικές προσδοκίες/επιδιώξεις τους για α) ανάπτυξη β) σταθερότητα και γ) ανάταξη.

Διαπιστώνεται ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (51%) προσδοκούν ή επιδιώκουν επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά ένα 15% προσδοκά ή επιδιώκει σταθερότητα στα επιχειρηματικά μεγέθη την παρούσα περίοδο, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις (34%) θεωρεί ότι χωρίς επιχειρηματική ανάταξη έχει δυσκολία να αντιμετωπίσει τις αναπτυξιακές προκλήσεις.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις με την ανάπτυξη ως βασική προσδοκία επενδύουν συστηματικά αξιοποιώντας πόρους της ΕΕ. Θεωρούν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη προϊόντων, τη διαχείριση κινδύνων αλλά και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν σταθερότητα είναι αυτές που επιβίωσαν στις κρίσεις και αξιοποιούν ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν για να σταθεροποιήσουν τα επιχειρηματικά τους μεγέθη. Επενδύουν, αλλά χωρίς να έχουν ακόμα καταφέρει να αποκτήσουν ρυθμό στην επενδυτική δραστηριότητά τους. Το ενεργειακό κόστος επηρεάζει έντονα τις δραστηριότητές τους, γι’ αυτό και η πράσινη μετάβαση αντιμετωπίζεται ως σημαντική προτεραιότητα σε όρους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και μείωσης του ενεργειακού κόστους, παρά ανάπτυξης νέας επιχειρηματικότητας.

Από την άλλη μεριά, οι επιχειρήσεις με την ανάταξη ως βασική προσδοκία/επιδίωξη είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο από τις κρίσεις και δεν έχουν καταφέρει να μετασχηματίσουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, έχουν δυσκολίες να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα ενώ έχουν σημαντική επενδυτική υστέρηση ως προς τον πράσινο και ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Οι επιχειρήσεις που πασχίζουν να ανακάμψουν

Εστιάζοντας στις τελευταίες, το 34% των επιχειρήσεων με την ανάταξη ως βασική προσδοκία/επιδίωξη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μερίδα της αγοράς που παλεύει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Το 47,5% συνδέει την επιδίωξή του για ανάταξη με νέες στρατηγικές συνεργασίες, το 28,5% με επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα ενώ το 27,7% προσβλέπει σε αύξηση της ζήτησης και άλλο ένα 27% στη θετική οικονομική εξέλιξη της χώρας. Οι επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά αξιοποιούν τους πόρους της ΕΕ περισσότερο ως κεφάλαια κίνησης (μόνο το 17,2% ως επενδυτικό στήριγμα). Ως εκ τούτου παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα οφέλη της πράσινης μετάβασης, με το 58,5% να τη θεωρεί πολύ σημαντική για την ανάπτυξή της, εντούτοις το 44,5% θεωρεί ότι τα εν λόγω οφέλη περιορίζονται στη μείωση του ενεργειακού κόστους και της ενεργειακής απόδοσης. Συμπεραίνεται ότι έχουν σημαντική ανάγκη για: (α) μεγαλύτερη ενθάρρυνση επενδύσεων σε πράσινη και ψηφιακή μετάβαση που θα αλλάξει δραστικά το παραγωγικό μοντέλο, (β) αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων ως επενδυτικά στηρίγματα και λιγότερο ως κεφάλαια κίνησης και (γ) μείωση του κόστους δανεισμού, με βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σημαντικές απειλές για την αγορά συνολικά, με ανάγκη μεγαλύτερων παρεμβάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεών τους ώστε να μη διαταραχθεί η εύθραυστη αναπτυξιακή ισορροπία. Ειδικά οι πληθωριστικές πιέσεις εξανεμίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφούν τα αυξημένα κόστη χωρίς να τα μετακυλούν στους αγοραστές των προϊόντων τους. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις και δεξιότητες.

Καταγράφεται η μεγάλη πρόοδος στη ψηφιοποίηση του κράτους, στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ωστόσο, για το σύνολο των επιχειρήσεων, ζητούμενο είναι η ακόμα ταχύτερη άρση της γραφειοκρατίας σε πεδία όπως η απονομή δικαιοσύνης, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα, η χωροταξία, η αδειοδότηση, η λειτουργία των ΟΤΑ, η λειτουργία του ανταγωνισμού, το πτωχευτικό πλαίσιο κ.α.. Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα πεδία αυτά είναι σημαντική ώστε οι διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης να απλοποιούνται πριν την ψηφιοποίησή τους και την ανάρτησή τους στο gov.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμπόδια για την ανάπτυξη

Το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις ανησυχούν την αγορά καθώς αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Το ενεργειακό κόστος κατατάσσεται στην πρώτη θέση των εμποδίων (53,5%) από το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών. Επίσης, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και η πολυνομία παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ενώ υπάρχει ανησυχία και για την έλλειψη ικανού στελεχιακού δυναμικού. Αν και οι επιχειρήσεις με την ανάπτυξη ως βασική επιδίωξη αναγνωρίζουν τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτές που αγωνιούν να ανακάμψουν παραμένει σημαντικό εμπόδιο, καθώς θεωρούν ότι οι συντελεστές στην εταιρική φορολογία και τη φορολογία της εργασίας παραμένουν αρκετά υψηλοί.

Μάλιστα το 58,6% αυτών των επιχειρήσεων κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των εμποδίων τον ακριβό δανεισμό και τη αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ενώ ακολουθεί με 51,9% το έλλειμμα χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδυτικών κινήτρων. Κατ’ επέκταση, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και αποθαρρύνεται οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: