Ποιος ωφελείται από το σκληρό ροκ; 

Ποιος ωφελείται από το σκληρό ροκ; 
(Ξένη Δημοσίευση) Ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Ορκίζεται ενώπιον του Κοινοβουλίου και της Κυβερνήσεως αλλά με περιορισμένο αριθμό βουλευτών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tο πολιτικό παιχνίδι έχει σκληρές πολιτικές αιχμές, μεγάλη ένταση και γωνίες

Σε ένα προηγούμενο σημείωμα πριν από δυο εβδομάδες, (Η χώρα ξανά σε προεκλογική περίοδο | Fortunegreece.com) έγραφα πως «Το «σκληρό ροκ» είναι η βασική συνταγή όταν ξεκινάει μια προεκλογική περίοδος ειδικά όταν επιχειρείται η επανασυσπείρωση ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία αποστολής μηνυμάτων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση». 

Ό,τι βλέπουμε να εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εντάσσεται μέσα σε αυτή την λογική: το πολιτικό παιχνίδι έχει σκληρές πολιτικές αιχμές, μεγάλη ένταση και γωνίες. Το ερώτημα όμως εδώ είναι το ποιος ωφελείται…

Cui bono

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δυστύχημα των Τεμπών έχει γραφτεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μια τεράστια αποτυχία του κράτους να προστατεύσει τις ζωές αθώων νέων ανθρώπων. Και πως η εξεταστική επιτροπή της Βουλής με τον τρόπο που οργανώθηκε και τα πορίσματα που έβγαλε μάλλον υποδαύλισε την οργή της κοινής γνώμης. Και οι εκδηλώσεις μνήμης με τη συμπλήρωση ενός χρόνου ήρθαν για να επιβεβαιώσουν πως η ελληνική κοινωνία δεν έχει ξεχάσει το τραγικό συμβάν και πως επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση χωρίς την πολιτική εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να καταλήξει αντικείμενο σχολιασμού στα πρωινάδικα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο στο τέλος της ημέρας η πολιτική συζήτηση πρέπει να αφήνει κι ένα αποτύπωμα, ένα πολιτικό στίγμα. Η κυβέρνηση βλέπει τη δεδομένη χρονική στιγμή που μετρά δημοσκοπικές απώλειες αλλά και δυσλειτουργίες μια ευκαιρία ώστε να παρουσιάσει εκ νέου το δικό της πολιτικό αφήγημα και τις δικές της προσπάθειες εκσυγχρονισμού του κράτους, παρά τα λάθη και τις αστοχίες και να υπενθυμίσει πως στην περίπτωση των Τεμπών, η δικαιοσύνη έχει λειτουργήσει πιο γρήγορα από άλλες φορές. 

Στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχει ένας αρχηγός που μιλάει για εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών, λες και η χώρα είναι Αφρικανική μπανανία, ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, στην αγωνία του να κλειδώσει την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές καταφεύγει σε λεκτικές υπερβολές τύπου «αδίστακτη αγέλη εξουσίας» κ.ο.κ. 

Η συζήτηση στη βουλή θα κορυφωθεί αύριο με τις ομιλίες των αρχηγών και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί. Ωστόσο τα πολιτικά κέρδη θα τα πιστωθεί αυτός που θα πείσει ότι παρά τις διαχρονικές αδυναμίες και παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, διαθέτει ένα πραγματικό σχέδιο υπέρβασής τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: