Πώς αντιδρούν οι αγορές στο ενδεχόμενο συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές

Πώς αντιδρούν οι αγορές στο ενδεχόμενο συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές

Είτε υπάρξει οριστική συμφωνία είτε όχι, αναμένονται έντονες διακυμάνσεις των αγορών μετά την απόφαση για την Ελλάδα

Οι παγκόσμιες αγορές πρόκειται να αντιμετωπίσουν μεγάλες διακυμάνσεις μετά την τελική συμφωνία για την Ελλάδα.

Αν υπάρξει τελικά συμφωνία, οι μετοχές αναμένεται να ενισχυθούν, ειδικά στην Ευρώπη. Αλλά καμία συμφωνία δε θα μπορούσε να προκαλέσει μια καθολική διόρθωση της αγοράς στην Ευρώπη, καθώς και παράπλευρες συνέπειες σε άλλα μέρη του πλανήτη. Οι αγορές συναλλάγματος και ομολόγων επίσης ενδέχεται να ταρακουνηθούν.

«Παρότι [οι επενδυτές] έχουν κουραστεί να ακούν για την Ελλάδα, θα πρέπει να εξετάσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές», προειδοποίησε ο Πολ Κρίστοφερ, επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής της Well Fargo Investment Institute.

Ιδού τί προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες:

Συμφωνία: Συνολικά, οι αναλυτές της αγοράς συμφωνούν ότι τα χρηματιστήρια θα ενισχυθούν, αν υπάρξει λύση για την ελληνική κρίση χρέους. Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται για το πόσο θα ενισχυθούν οι αγορές και πόσο καιρό μπορούν να διατηρήσουν τα κέρδη.

Ο Μαντς Πέντερσεν, επικεφαλής παγκόσμιας κατανομής περιουσιακών στοιχείων της UBS Wealth Management, πιστεύει ότι οι πολιτικοί θα βρουν κάποια λύση και οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ενισχυθούν κατά 5% έως 9% μέχρι το τέλος του έτους.

Από την άλλη, ο στρατηγικός αναλυτής Κρίστοφερ Βέκιο της DailyFX στη Νέα Υόρκη αναμένει μια πιο συγκρατημένη, βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς, καθώς ο ίδιος προβλέπει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια προσωρινή μόνο λύση για να βοηθηθεί η χρεωμένη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.

«Οποιαδήποτε συμφωνία θα έδινε μόνο μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε. «Είναι πιθανό οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές μετοχών να ενισχυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα – ίσως 1% έως 2% μέσα σε μία έως τρεις ημέρες».

Ο Βέκιο δεν αναμένει περαιτέρω ενίσχυση των μετοχών δεδομένου ότι θεωρεί ότι οι προσδοκίες για μια συμφωνία έχουν ήδη προεξοφληθεί στις αγορές.

Καμία συμφωνία: Αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος με τους πιστωτές της ή σε περίπτωση που η όποια συμφωνία δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, και στη συνέχεια χρεοκοπήσει, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ένα γρήγορο ξεπούλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η «ευρωζώνη θα το αντέξει», προβλέπει ο Κρις Μπόσαμπ, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην χρηματιστηριακή εταιρεία IG.

Προβλέπεται ότι οι αγορές των ΗΠΑ θα επίσης θα κλονιστούν, αν και η καθοδική κίνηση θα είναι πιο μετριοπαθής.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται ευρέως ότι οι επενδυτές θα σπεύσουν να τοποθετηθούν στα αμερικανικά και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα – τα οποία θεωρούνται ασφαλή καταφύγια – ενώ θα ξεφορτωθούν τα ομόλογα των ασθενέστερων «περιφερειακών» χωρών της ευρωζώνης, όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μια χρεοκοπία και ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλέσει «αβεβαιότητα σχετικά με το ποιές άλλες οικονομικά προβληματικές χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν στο μέλλον», δήλωσε ο Πολ Κρίστοφερ της Well Fargo Investment Institute.

Αλλά και πάλι, η αγορά είναι απρόβλεπτη, προειδοποιεί ο Μάικ Ο’Ρουρκ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της JonesTrading.

«Οι αγορές παραμένουν στρεβλωμένες και η κατάσταση παραμένει ρευστή, έτσι είναι δύσκολο να υπάρξει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά», είπε.