Πώς χάνεις 30 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια!

Πώς χάνεις 30 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια!

Τίτλοι τέλους για τον Βραζιλιάνο πρώην δισεκατομμυριούχο Eike Batista;

O Eike Batista αναγκάζεται να διοχετεύσει 1 δισ. δολάρια στην παραπαίουσα βιομηχανία του πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως η περιουσία του έχει καταρρεύσει και ο ίδιος πουλά άλλα περιουσιακά στοιχεία με ταχείς ρυθμούς. Ο Batista βρίσκεται σε μάχη με εμπλεκόμενους από κάθε πλευρά και έχει κατηγορηθεί ότι ψεύδεται και ότι εμπλέκεται σε εσωτερική πληροφόρηση, ενώ ο όμιλος φυσικού αερίου και πετρελαίου OGX βλέπει την τιμή μετοχής του να χάνει το 98% της αξίας της τα τελευταία 3 χρόνια.

Αυτός που κάποτε χαρακτηριζόταν ως ο πλουσιότερος άνδρας της  Βραζιλίας, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία που ξεπερνούσε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, περνά πλέον δύσκολες στιγμές, με τη Forbes να αποτιμά την περιουσία του πλέον σε λιγότερο από 900 εκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλος OGX, που ήταν η καρδιά του ομίλου επιχειρήσεων του Batista EBX Group, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Οι αναλυτές της έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η «OGX είναι πιθανό να χρεοκοπήσει στο εγγύς μέλλον», εκτός αν η εταιρεία προβεί σε μια γενναία ένεση κεφαλαίου. Όμως τα χρήματα αυτά δε φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα.

Διαβάστε ακόμη: Ο «γρίφος» της Βραζιλίας

Την Παρασκευή η OGX ζήτησε από τον Batista ένα δισεκατομμύριο δολάρια, βάσει μιας επενδυτικής συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το 2012. Οι μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας σημείωσαν άνοδο καθώς οι επενδυτές ανέμεναν από τον Batista να καταθέσει τα χρήματα. Όμως, αυτές συνέχισαν να κατρακυλούν τη Δευτέρα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Batista είχε αμφισβητήσει εγγράφως το αίτημα της εταιρείας για τα χρήματα αυτά. Στην επιστολή έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη βάση «των συνθηκών, της μορφής, του περιεχομένου, της εγκυρότητας και άλλων νομικών πτυχών» του αιτήματος αυτού και δήλωσε πως προτίθετο να προσφύγει σε διαιτησία σε δικαστήριο στη Βραζιλία.

Ξεπουλά μαζικά τα περιουσιακά του στοιχεία
Ο επιχειρηματίας, που κάποτε δήλωνε ότι είχε ως στόχο να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει αρχίσει να ξεπουλά περιουσιακά στοιχεία με γοργούς ρυθμούς φέτος.

Τον Ιούλιο εκχώρησε τη διοίκηση της ενεργειακής εταιρείας MPX στη γερμανική EON και τον περασμένο μήνα πούλησε την εφοδιαστική εταιρεία LLX στην αμερικανική EIG Global Energy Partners για 560 εκατομμύρια δολάρια. Μόλις αυτή την εβδομάδα η MPX δήλωσε πως ο Batista προσπαθούσε να πουλήσει το εταιρικό μερίδιο που έχει στην κατοχή του. Η μεταλλευτική εταιρεία MMX έχει επίσης εξαγοραστεί.

Διαβάστε επίσης: Δύσκολοι καιροί για δισεκατομμυριούχους!

Δεκάδες μικρομέτοχοι της OGX έχουν συνασπιστεί και σκοπεύουν να κινηθούν νομικά εναντίον τόσο του Batista όσο και της εταιρείας, ισχυριζόμενοι ότι είπαν ψέματα στις αγορές αναφορικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα της εταιρείας.

Τον Ιούλιο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματούσε την δημιουργία τριών νέων πετρελαιοπηγών στη Βραζιλία και προειδοποιούσε, πως η μοναδική πετρελαιοπηγή σε λειτουργία, μπορεί να σταματούσε την άντληση πετρελαίου τον ερχόμενο χρόνο. Ενώ η κατασκευή σε μια πέμπτη πετρελαιοπηγή συνεχίζεται και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2013 η εταιρεία δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους παραγωγής που έχει ήδη ανακοινώσει.

Ο μειοψηφικός μέτοχος Aurelio Valporto δήλωσε στο CNNMoney πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση απάτης, όταν η OGX δήλωσε δημοσίως πως είχε διαθέσιμο πετρέλαιο να αντλήσει ενώ στην πραγματικότητα οι πηγές είχαν στερέψει. Η OGX, ο όμιλος EBX και ο Eike Batista αρνήθηκαν να σχολιάσουν την τρέχουσα κατάσταση.

Τον Ιούνιο του 2008 ο Batista επέκτεινε τον όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου και συγκέντρωσε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο εξόρυξης πετρελαίου στις ακτές της Βραζιλίας. Ήταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκείνη την εποχή στη Βραζιλία.