Πώς έκοψα τον καφέ

Πώς έκοψα τον καφέ

Ένας serial entrepreneur εξιστορεί τη μάχη του με την καφεΐνη και πώς κατάφερε να απαλλαγεί από τον εθισμό της.

Πριν από λίγες μέρες σας είχαμε παρουσιάσει μια μελέτη για το πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την καριέρα σας.

Σήμερα επανερχόμαστε με την άποψη ενός serial entrepreneur ο οποίος είπε «ως εδώ» στον εθισμό του καφέ και αποφάσισε να τον σταματήσει.

Ο Dave Kerpen είναι ιδρυτής αρκετών εταιρειών και σήμερα είναι CEO στη Likeable Local, εταιρεία εφαρμογών social media για μικρές επιχειρήσεις, και συνέταιρος στη Gen Y Capital Partners, εταιρεία VC που υποστηρίζει επιχειρηματίες κάτω των 30 ετών. Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε το δικό του «μανιφέστο». Ας το δούμε με δικά του λόγια.

Πριν από δεκατρία χρόνια τέτοιες μέρες -γράφει- ήμουν ο καλύτερος πωλητής της Radio Disney στη χώρα. Ήμουν παθιασμένος με τη δουλειά μου, γεμάτος ενέργεια και αποφασισμένος να είμαι κάθε μέρα παραγωγικός στο 100%. Ξεκινούσα τη μέρα μου με μια extra large κούπα καφέ από τα Dunkin’ Donuts. Έπινα δεύτερο καφέ το μεσημέρι και έναν τρίτο γύρω στις 4 το απόγευμα για να με «κρατήσει».

Όταν το καφέ σε ξέρει με τ’ όνομά σου και ξεκινά να φτιάχνει την παραγγελία σου τη στιγμή που μπαίνεις από την πόρτα, προτού μιλήσεις, τότε είναι που αρχίζεις να σκέφτεσαι πως έχεις πρόβλημα. Αλλά εγώ δεν το σκεφτόμουν έτσι. Όλα μου πήγαιναν καλά, κέρδιζα πολλά χρήματα και πετύχαινα τους στόχους μου.

Πάμε γρήγορα στην περσινή χρονιά. Ήδη CEO στη Likeable Local, πρόεδρος στη Likeable Media, συγγραφέας βιβλίων και αρχηγός οικογένειας, όλα ταυτόχρονα. Και πάντα στηριζόμουν στον καλό μου φίλο, τον καφέ, για να με «στηρίζει» στο να βγει η μέρα. Καφές πρωί μεσημέρι απόγευμα, ακόμα και βράδυ για τη μεταμεσονύκτια εργασία. Και στις 6 το πρωί πάλι απ’ την αρχή.

Διαβάστε ακόμη: Επτά τρόποι να «νικήσετε» τον εθισμό στον καφέ

Όλα φαίνονταν καλά, αλλά ο οργανισμός μου είχε ήδη αρχίσει να δίνει σημάδια. Πήρα βάρος. Ήμουν αγχώδης και ευερέθιστος. Ένιωθα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μόλις περνούσε η επίδραση της καφεΐνης ένιωθα κατάθλιψη και κούραση και δεν έβλεπα την ώρα για την επόμενη κούπα.

Δεν ήμουν ευχαριστημένος από τον εαυτό μου. Τελικά, με τη βοήθεια ειδικών, έκοψα τον καφέ (τον αντικατέστησα με πράσινο τσάι), βελτίωσα τη διατροφή μου και άρχισα να ασκούμαι. Έχασα 25 κιλά και νιώθω καλύτερα από ποτέ. Το καλύτερο ήταν πως δεν έχασα καθόλου την ικανότητά μου να εργάζομαι πολλές ώρες παραγωγικά, ακόμα και τη νύχτα, χωρίς τη βοήθεια του καφέ.

Αν και εσείς υποψιάζεστε πως πίνετε υπερβολικά πολύ καφέ, σκεφτείτε επίσης και τούτα:

  1. Η καφεΐνη προκαλεί την έκκριση ορμονών του στρες που με τη σειρά τους προκαλούν άγχος, εκνευρισμό, αϋπνία και ένταση.
  2. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και διαταραχή προσοχής με αποτέλεσμα την έλλειψη συγκέντρωσης.
  3. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί αϋπνία και κόπωση, κάνοντάς σας νιώθετε κουρασμένοι όλη μέρα.
  4. Η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση και, πολλές φορές, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, καούρες και δυσπεψία.
  5. Επηρεάζει τη λειτουργία της ινσουλίνης διαταράσσοντας την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.
  6. Η καφεΐνη προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης. Κάτι που δεν θέλετε σε περιβάλλον γραφείου.
  7. Ο εθισμός είναι ακριβός. Υπολογίστε πόσα χρήματα δίνετε το μήνα για καφέ και αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο.

Δεν έχω νιώσει ποτέ καλύτερα από όσο νιώθω τώρα που νίκησα τον εθισμό μου. Εξακολουθώ, φυσικά, να συναντιέμαι με φίλους «για καφέ», απλώς πίνω τσάι ή νερό. Και είμαι πάντα παραγωγικός, ακόμα και αργά τη νύχτα».

Τι λέτε εσείς για όλα αυτά; Θα κόβατε τον καφέ γνωρίζοντας τι σας κοστίζει σε χρήμα, αλλά και στον οργανισμό σας; Θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς αυτόν; Έχετε παρατηρήσει σε εσάς κάποιες από τις παρενέργειες που περιέγραψα; Γράψτε στα σχόλια την άποψή σας.