Πώς η Boeing προσπαθεί να μιμηθεί την Apple

Πώς η Boeing προσπαθεί να μιμηθεί την Apple

Η αμερικανική εταιρεία εμπνέεται από τη στρατηγική της Apple και επιτίθεται σε όσους θεωρούν πως σταμάτησε να καινοτομεί.

Για τη Boeing, τη διάσημη κατασκευάστρια αεροσκαφών με έδρα το Σικάγο, η λέξη «καινοτομία» συνοψίζεται σήμερα στο να πραγματοποιεί μικρές βελτιώσεις στα ήδη υπάρχοντα μοντέλα της, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές σταθερές. Κι όπως παραδέχεται και ένα κορυφαίο στέλεχος της, η επιλογή αυτή θυμίζει πολύ τη στρατηγική της Apple.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος εμπορικών Αεροσκαφών της Boeing, Ray Conner, επιχείρησε να συγκρίνει την εταιρεία του με τον τεχνολογικό «γίγαντα» του Κουπερτίνο. Μιλώντας σε συνέντευξη στην Wall Street Journal, ο Conner παρομοίωσε το τοπίο των πωλήσεων ιδιωτικών αεροσκαφών με την περίπτωση των πωλήσεων του iPhone της Apple. Όπως εξηγεί, η αρχική λιανική τιμή πώλησης του smartphone είναι σταθερά στα 199 δολάρια, από την εποχή του δεύτερου μοντέλου της εταιρείας το 2008, παρά τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν προστεθεί στα νέα μοντέλα.

Στο παρελθόν, η 99 ετών Boeing θα ανέπτυσσε και θα χρησιμοποιούσε νέες τεχνολογίες για «μεγάλα projects 15 ετών» ή για να δημιουργήσει ταχύτερα μοντέλα ιδιωτικών αεροσκαφών, που μπορούν να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Αλλά αυτή η πρακτική τελείωσε. Αντίθετα, η εταιρεία επικεντρώνεται σήμερα στην αναβάθμιση των jets που έχουν ήδη παραχθεί, μια κίνηση που της επιτρέπει να περιορίσει το κόστος.

Ο Conner υπερασπίστηκε τη νέα πρακτική της Boeing και αντεπιτίθεται σε όσους θεωρούν πως η εταιρεία του σταμάτησε να καινοτομεί. Αντίθετα, θεωρεί πως η καινοτομία έχει να κάνει περισσότερο με την απλοποίηση της τεχνολογίας και την μεγαλύτερη αξιοπιστία των jets, παρά με το να γίνεται πιο περίπλοκη η οδήγησή τους.

Η Boeing σημείωσε ισχυρά τριμηνιαία κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2014, φτάνοντας στο ύψος των 1,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην αντίστοιχη περίοδο του 2013 τα κέρδη βρίσκονταν στο ύψος των 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πωλήσεις αεροπλάνων ανέβηκαν  στα 195 νέα μοντέλα το τελευταίο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με τα 172 της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενη χρονιάς.