Πώς η Uber «εξαφανίζει» τα ταξί

Πώς η Uber «εξαφανίζει» τα ταξί

Πρώτη στις προτιμήσεις των επαγγελματιών που ταξιδεύουν. 

Αυξάνεται ο αριθμός όσων παρακάμπτουν τις πιάτσες ταξί για να πάνε στη δουλειά τους ή σε κάποια επαγγελματική υποχρέωση προτιμώντας αντ’ αυτού τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τις μεταφορές τους. Μεγάλη κερδισμένη της τάσης αυτής φαίνεται πως είναι η εταιρεία Uber, η οποία έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των πελατών της σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

«Ενώ βλέπουμε συχνά αξιοσημείωτες αλλαγές στην αγορά – όπως οι αλλαγές στις ηγετικές θέσεις κορυφαίων αλυσίδων εστιατορίων και ξενοδοχείων, για παράδειγμα – είναι άνευ προηγουμένου να βλέπουμε έναν προμηθευτή να καταλαμβάνει ένα τόσο επιβλητικό μερίδιο αγοράς μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όσο αυτό του ενός έτους», σημειώνουν οι αναλυτές για την πορεία της Uber.

Ενώ τα ταξί, οι λιμουζίνες και τα λεωφορεία για τα αεροδρόμια εξακολουθούν να κυριαρχούν στις επιχειρήσεις μεταφορών, έκθεση της Certify δείχνει πως οι υπηρεσίες που παρέχει η Uber βρίσκονται σε ραγδαία άνοδο μεταξύ των επαγγελματιών που ταξιδεύουν. Μπορεί, όμως, οι επαγγελματίες αυτοί να στρέφονται ταχύτατα προς την Uber, οι εργοδότες τους όμως έχουν κάποιες σοβαρές ανησυχίες.

Τα θέματα ασφαλείας και αξιοπιστίας είναι τα σημαντικότερα τα οποία επισημαίνουν, καθώς ανάλογα με την πόλη ή τη χώρα αλλάζουν τα κριτήρια για την παροχή επαγγελματικών αδειών οδήγησης. Η Uber, μάλιστα, έχει δεχθεί επικρίσεις για ανάρμοστη πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών από τους εργαζομένους της, καθώς και για το γεγονός πως δεν ελέγχει επαρκώς το ποινικό μητρώο των υπαλλήλων της.