Πώς να γίνετε καλύτερος ηγέτης

Πώς να γίνετε καλύτερος ηγέτης

Τέσσερις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της ομάδας σας. 

Στη θεωρία, καλός ηγέτης στις επιχειρήσεις είναι εκείνος που μπορεί να βλέπει τα προβλήματα με τρόπο που άλλοι δεν μπορούν, να βρίσκει δημιουργικές λύσεις και να σκέφτεται out of the box εμπνέοντας τους άλλους.

Στην πράξη, δυστυχώς, λίγοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gallup το 70% των εργαζομένων στις ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι έχει την παραμικρή προσωπική σχέση με τη δουλειά του και δεν προσπαθεί να βελτιωθεί, ενώ το 77% δηλώνει πρόθυμο να αλλάξει εργασία ή ακόμα και αντικείμενο. Αυτό δείχνει την αποτυχία των επιχειρηματιών να εμπνεύσουν τους συνεργάτες τους. Χωρίς σωστή ηγεσία, οι εργαζόμενοι κοιτούν συνεχώς το ρολόι ή και την πόρτα.

Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, ίσως κάποιες φορές χρειάζεται να εγκαταλείψει κανείς τις παραδοσιακές μεθόδους και να εφαρμόσει άλλες τεχνικές που θα βελτιώσουν τις ηγετικές ικανότητες και θα βοηθήσουν την επανασύνδεση με την ομάδα.

Ας δούμε τέσσερις τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τους περιγράφει ο Ilya Pozin, ιδρυτής της Pluto.TV, της Open Me και της Ciplex.

Καταργήστε τα πρωινά meeting
Η πρώτη ώρα κάθε μέρας στο γραφείο πρέπει να αφιερώνεται στην ιεράρχηση και το πρόγραμμα των εργασιών και όχι σε συναντήσεις όπου όλοι ψάχνουν σαν χαμένοι τα χαρτιά τους περιμένοντας τον καφέ να τους ξυπνήσει. Το meeting μπορεί να γίνει αργότερα, όταν όλοι έχουν δει τις task lists τους.
Ψάξτε για τον «δικηγόρο του διαβόλου»
Δεν υπάρχει χειρότερη επιρροή για έναν ηγέτη από το να περιτριγυρίζεται από yes-men που αποθεώνουν κάθε του φράση και κάθε ιδέα. Είναι σημαντικό να υπάρχει αντίλογος στη συζήτηση καθώς έτσι θα έρθει στην επιφάνεια από νωρίς η κριτική που ίσως γίνει στο προϊόν σας και θα αποκαλυφθούν τυχόν αδυναμίες. Επίσης είναι τεράστιο «σχολείο» για εκείνους που προτείνουν και «τρέχουν» ένα πρόγραμμα καθώς θα κληθούν να το «πουλήσουν» στους συνεργάτες τους απαντώντας και σε ερωτήσεις που πιθανότατα θα κάνουν και οι πελάτες.

«Κλέψτε» σοφία από άλλους χώρους
Όση εμπειρία ή επιτυχία και αν έχετε στο χώρο σας, αυτή περιορίζεται στο πεδίο ειδίκευσής σας. Αποκτάτε συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, περιχαρακωμένο στις καταστάσεις και τα προβλήματα της καθημερινής σας τριβής. Διαβάστε βιβλία π.χ. από προπονητές μπάσκετ ή αθλητές μεγάλων αποστάσεων, ακόμα και πνευματικών ηγετών ή αρχαίων Ελλήνων. Η ομάδα μπάσκετ των New York Jets έχει οργανώσει μια δράση στην οποία οι υπάλληλοί της επιλέγουν και ακολουθούν για μια ολόκληρη μέρα κάποιον από διαφορετικό επαγγελματικό χώρο, π.χ. έναν αστυνομικό, έναν λογιστή ή έναν διάσημο καλλιτέχνη. Στη συνέχεια συναντιούνται για μπάρμπεκιου και ο καθένας μοιράζεται τα πράγματα που έμαθε.

Προσφέρετε υπηρεσίες εθελοντικά
Φιλανθρωπικές καμπάνιες, βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη, εκδηλώσεις, συνέδρια όπως το TEDx, συγκέντρωση χρημάτων και άλλες δράσεις είναι ο ιδανικός τρόπος να βελτιώσετε τις ικανότητές και να διευρύνετε τις γνωριμίες σας. Το ότι πρόκειται για εθελοντική εργασία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είναι εύκολη. Τα αποτελέσματα της δουλειάς σας θα είναι άμεσα τόσο στην επιτυχία της ίδιας της δράσης που συμμετείχατε όσο και στην καθημερινότητά σας στο γραφείο όπου θα θέσετε σε εφαρμογή τα βελτιωμένα σας skills.

Διαβάστε ακόμα:

Σοφά λόγια μεγάλων ηγετών

Πώς να κρατήσετε τους καλύτερους υπαλλήλους σας

Πέντε τύποι προσωπικότητας που παίρνουν προαγωγή στη δουλειά