Πώς να γίνει το κείμενο σας viral στο διαδίκτυο

Πώς να γίνει το κείμενο σας viral στο διαδίκτυο

Δείτε πως κάποια κείμενα κερδίζουν εκατοντάδες likes και shares στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Αν περνάτε πολλές ώρες στο διαδίκτυο, σίγουρα θα έχετε προσέξει πως υπάρχουν αρκετά κείμενα τα οποία έχουν εκατοντάδες likes και shares, ακόμα κι αν δε πρόκειται για κάποιο σημαντικό κατ’ ομολογίαν θέμα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο κάποια blog post ή άρθρα γίνονται viral;

Η εταιρεία content marketing Fractl σε συνεργασία με την εταιρεία ανάλυσης περιεχομένου Buzzsumo δίνουν τις απαντήσεις.
Αναλύοντας άρθρα με περισσότερα από 1 εκατομμύρια shares από 190 κορυφαία μέσα σε πέντε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέληξαν σε συμπεράσματα που θα σας βάλουν σε σκέψεις.

Ας τα δούμε:

Κάθε μέσο έχει τη δική του «διάθεση»

Η έρευνα έδειξε πως το 70% των 500 άρθρων με τα περισσότερα shares στο LinkedIn,είχαν «θετικό περιεχόμενο». Δηλαδή ήταν μια ευχάριστη είδηση. Η ίδια «θετική διάθεση» ακολουθήθηκε και στο Pinterest με 65%. Εν αντιθέσει με το Twitter. Το μέσο που επιτρέπει εκατοντάδες νέα να περνούν απ’ το timeline κάθε χρήστη έδειξε πως είναι πιο δημοφιλές με «αρνητικές ειδήσεις» (46%). Οι θετικές ειδήσεις που έγιναν retweet ή favorite αποτελούν το 40% των 500 άρθρων, ενώ 16% ήταν «ουδέτερες». Αντίστοιχα στο Google+ το κοινό ήταν ελαφρώς πιο «αισιόδοξο» με το 45% των posts να είναι θετικές ιστορίες, 38% αρνητικές ιστορίες , και 17% ουδέτερες.

Στο αγαπημένο μέσο το Facebook , οι αρνητικές ιστορίες φαίνεται να είναι πιο δημοφιλείς, αφού το 47% από τις 500 πιο viral ιστορίες που ποσταρίστηκαν ήταν αρνητικές, 36% θετικές και 17% ουδέτερες.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τα στοιχεία από ιστοσελίδες όπως το Buzzfeed , το Upworthy και το ViralNova, θα δει πως μόνο το 30% των κειμένων ήταν για κάποια ευχάριστη είδηση, ενώ αντίθετα 57% από αυτές ήταν αρνητικές.

Το μυστήριο «πουλάει»

Αναρωτιέστε ποιες ιστορίες ή posts προσελκύουν περισσότερους αναγνώστες .Αναλύοντας μόνο τους τίτλους των κομματιών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τίτλοι που «προκαλούν» τον αναγνώστη και τον κάνουν να θέλει να μάθουν περισσότερα, γίνονται αμέσως viral. Αν οι αρθογράφοι καταφέρουν να προκαλέσουν έκπληξη στους αναγνώστες θα κερδίσουν το share τους.

Προσοχή. Δε μιλάμε για τίτλους που «υπόσχονται» κάποια είδηση και τελικά είναι ψέμα. Αυτές οι ειδήσεις παίρνουν μόνο το «κλικ», μιλάμε για τίτλους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και το αναγνωστικό κοινό θέλει να τα μοιραστεί.

Η «αυτοκρατορία» του Facebook

Με 1,3 δισ. ενεργούς χρήστες είναι κατανοητό πως τα περισσότερα shares γίνονται στο Facebook. Για να μιλήσουμε με αριθμούς το Facebook έχει περίπου το 62 % του συνόλου των χρηστών των πέντε μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα οποία έγινε η έρευνα, με το 82% των κειμένων να «αναδημοσιεύονται» στο FB. Η τάση αυτή αποδεικνύει το «δέσιμο» του κοινού με τη πλατφόρμα, αφού προτιμούν να αναδημοσιεύσουν εκεί άρθρα ώστε να τα διαβάσουν οι φίλοι τους.

«Σκληρή δουλειά» για όλους

Το να κερδίσουν την προσοχή του κοινού, μπορεί να είναι δύσκολη δουλειά ακόμα και για τα κορυφαία δημοσιογραφικά μέσα. Το 93% των μέσων έχουν λιγότερα από 5.000 shares ανά άρθρο. Ποσοστό το οποίο ξεπερνάνε μόνο το BuzzFeed και το ViralNova , με 25.000 shares ανά άρθρο κατά μέσο όρο.

Το συμπέρασμα: Δε χρειάζεται να νιώθετε τύψεις αν τα posts σας δε παίρνουν αρκετά likes. Όπως είδατε είναι αρκετά δύσκολο ακόμα και για τα πιο δημοφιλή μέσα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να δουν όλοι το status update σας στο Facebook