Πώς ο «Σούπερ Μάριο» μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρωζώνης

Πώς ο «Σούπερ Μάριο» μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρωζώνης

Η ΕΚΤ συζητά για πρώτη φόρα την εκτύπωση χρήματος στα πρότυπα της Fed. 

Τα νέα από το στρατόπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν ήρθα τόσο από τα επιτόκια. Η ΕΚΤ διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% και το επιτόκιο για αποδοχή καταθέσεων από τις τράπεζες στο μηδέν, ελπίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα αποκτήσει δυναμική χωρίς πρόσθετη στήριξη.

Η είδηση έρχεται από μια άλλη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, που άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να τυπωθεί χρήμα, όπως κάνει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κάτι που μέχρι στιγμής συναντά την έντονη αντίδραση του Βερολίνου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνα τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά μέσα, στο πλαίσιο της εντολής του να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους κινδύνους μίας πολύ μεγάλης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε , προσθέτοντας ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το τύπωμα χρήματος (η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση).

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ότι ο ίδιος και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας αναμένουν μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και ότι θα ληφθούν μέτρα, εάν αυτή «σέρνεται» για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός δυσκολεύει τη μείωση του χρέους της Ευρωζώνης και την οικονομική προσαρμογή της πιο δύσκολη.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή τόνου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν ο κ. Ντράγκι φάνηκε να θέτει πολύ υψηλά τον πήχη για την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ.

«Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και θα εξετάσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να διατηρήσουμε έναν υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να δράσουμε γρήγορα, εάν χρειασθεί», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Στη διάρκεια της συζήτησης αυτής, μιλήσαμε για τη μείωση των επιτοκίων, για τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, για την επιμήκυνση της διάρκειας των δημοπρασιών χορήγησης απεριόριστης ρευστότητας με σταθερό επιτόκιο από την ΕΚΤ, για την ποσοτική χαλάρωση» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να σχεδιασθεί προσεκτικά, ώστε να λάβει υπόψη το γεγονός ότι η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας γίνεται κυρίως μέσω των τραπεζών.

«Στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι άμεσο σε όλες τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, επειδή είναι μία οικονομία που βασίζεται στις αγορές κεφαλαίων. Στην Ευρώπη, η οικονομία βασίζεται στο κανάλι του τραπεζικού δανεισμού… και το πρόγραμμα πρέπει να σχεδιασθεί προσεκτικά για να λάβει υπόψη το στοιχείο αυτό», σημείωσε.

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,4% στα 1,3716 δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα: 

ΕΚΤ: Κέρδη 437 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τετραετίας ο πληθωρισμός τον Μάρτιο