Πόσα χρήματα δίνει η κυβέρνηση και σε ποιους

Πόσα χρήματα δίνει η κυβέρνηση και σε ποιους

Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ξεκινάει από τις 10 Μαΐου και αφορά 600.000 νοικοκυριά. 

Συνολικά 1 εκατ. πολίτες ή αλλιώς 600.000 νοικοκυριά θα αφορά το κοινωνικό μέρισμα που θα αρχίσει να καταβάλει η κυβέρνηση από τις 10 Μαΐου . Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες, προβλέπει ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (gsis.gr), προκειμένου να κατατεθεί το σχετικό ποσό που τους αναλογεί στον λογαριασμό τους.

Σε όσους συμπληρώσουν την αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου το επίδομα θα χορηγηθεί στις 10 Μαΐου. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών. Σε διαφορετική περίπτωση, το επίδομα χάνεται. Το συνολικό ποσό που θα χορηγηθεί ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση ισχύει:

– Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί.

– Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ορίου επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.

– Ως οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο αιτών/ η αιτούσα έχει στάθμιση ένα , ο/η σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση 1/6. Προκειμένου για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για ένα προστατευόμενο τέκνο σε 1/3.

– Προκειμένου για δικαιούχο / οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η ανωτέρω οριζόμενη αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας προσαυξάνεται κατά 1/6.

– Η συνολική ακίνητη περιουσία των αιτούντων την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, όπως προσδιορίζεται με τις διατάξεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) (ν. 3842/2010, Α΄ 58) και προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου για το έτος 2013, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 125.000 ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό 200.000 ευρώ.

– Για τον προσδιορισμό του κοινωνικού μερίσματος κάθε δικαιούχου, ορίζεται ως βασικό ποσό κοινωνικού μερίσματος το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ποσού επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, σύμφωνα με την κατωτέρω κλίμακα.

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών – Καθημερινή

Εξαιρέσεις
Αντίθετα, εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος:

– Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.

– Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

– Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.

Διαβάστε περισσότερα: 

Τα 13 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε… πεθαμένους

Όλες οι αλλαγές στην ασφάλιση των ΙΧ

Κατάσχεση μισθών και συντάξεων για χρέη πάνω από 1.500 ευρώ