Πόσο θα κοστίσουν οι εκλογές στο ελληνικό επιχειρείν

Πόσο θα κοστίσουν οι εκλογές στο ελληνικό επιχειρείν
This photo taken on September 20, 2015 shows an open ballot box at a polling station in Thessaloniki. Former Greek left-wing leader Alexis Tsipras has a slight lead over his conservative rivals in the country's cliffhanger vote, exit polls showed September 20. The polls for the main five Greek TV stations showed Tsipras' party Syriza picking up between 30 and 34 percent of the vote compared to between 28 to 32.5 percent for New Democracy, led by Vangelis Meimarakis. AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS (Photo by SAKIS MITROLIDIS / AFP) Photo: AFP
Επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς απαντούν στο Fortune τι θα σημάνει στην πράξη μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια.

Ραντεβού με τις κάλπες δίνουν οι Έλληνες πολίτες στις 21 Μαΐου σε μια εκλογική αναμέτρηση που, όπως προεξοφλεί η αγορά, δεν θα έχει αυτοδυναμία και θα οδηγήσει σε νέο γύρο πολιτικών διαξιφισμών, κοστίζοντας σε χρόνο, χρήμα και κυρίως σε διατάραξη της ομαλότητας την οποία είχε κατακτήσει η χώρα μετά από πολλά χρόνια περιδίνησης.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις, οι οποίες, ανταπεξήλθαν επαρκώς σε τρεις διαδοχικές κρίσεις -οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή – έχοντας μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και επενδύσεων, ρίχνουν ταχύτητα και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο πολιτικό-οικονομικό σκηνικό, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τα business plans τους.

Επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς απαντούν στο Fortune τι θα σημάνει στην πράξη μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια και πώς θα επηρεάσει την υλοποίηση σημαντικών projects που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζούλη Χαϊδα, Πρόεδρος ΣΕΜΜΘ, Αντιπρόεδρος ΙΚΤΙΝΟΣ

«Το βασικό ερώτημα που επισκιάζει κάθε άλλο αυτή την εποχή είναι το τι θα γίνει με τις επερχόμενες εκλογές. Καθώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου καθιστά απίθανο να κερδίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στην εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στο σχηματικό  κυβέρνησης, με το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε δεύτερο εκλογικό γύρο. Το γεγονός αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για αστάθεια, κάτι που δεν είναι καλό για την οικονομία της χώρας, για τις επενδύσεις και γενικά  για την εικόνα της χώρας μας.

Οι προκλήσεις παραμένουν έντονες από το διεθνές περιβάλλον και  σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που δημιουργείται από την έλλειψη μιας σταθερής κυβέρνησης για μακρύ χρονικό διάστημα επηρεάζει αρνητικά τόσο το επιχειρείν, όσο και την  υλοποίηση επενδύσεων.

Σίγουρα η ενεργειακή κρίση αλλά και η αύξηση των επιτοκίων έχει επηρεάσει το τελευταίο διάστημα τις επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου θα έχει δυσμενή αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Επομένως είναι απαραίτητο να υπάρξει στη χώρα άμεσα μια σταθερή κυβέρνηση για να δημιουργηθεί το αίσθημα της ασφάλειας στον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο».

Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και CEO του ομίλου PeopleCert

«Η ευμετάβλητη πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια (οικονομική ύφεση, πανδημία) ανέδειξε τα πλεονεκτήματα ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, το οποίο δεν βραχυκυκλώνει την ανάπτυξη και επιτρέπει στο εγχώριο και διεθνές επιχειρείν να ανταπεξέρθει στους κραδασμούς.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα και παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προόδου κι έχει οικοδομήσει γερά θεμέλια ώστε να μην ανησυχεί πλέον από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα, η πολιτική σταθερότητα αναμφισβήτητα ενισχύει τις επιχειρήσεις. Μπορεί το δικό μας business να μην επηρεάζεται καθόλου από πολιτικές εξελίξεις, αφού μόλις το 2% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από την Ελλάδα, ωστόσο ως Ελληνας που θέλει το καλό της χώρας του, θεωρώ ότι η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία συνθήκη διατήρησης της προόδου και της ανάπτυξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάθης Λιακόπουλος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος bss

«Εχθρός της επιχειρηματικότητας είναι η αστάθεια κάθε επιπέδου. Ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά σε σταθερότητα και σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά δεδομένα. Κάθε κίνηση του, πολύ δε περισσότερο επένδυση, συντάσσεται με γνώμονα την απόσβεση των απαιτούμενων κεφαλαίων. 

Συνυπολογίζονται δεδομένα όπως η ομαλότητα, η επενδυτική πολιτική, η πολιτική φορολόγησης. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν παίρνει σημαντικές αποφάσεις αν δεν αισθάνεται ότι το πλαίσιο είναι σταθερό και έχει ορίζοντα.

Ταυτόχρονα και παραδοσιακά σε ένα περιβάλλον ομιχλώδες, όλοι οι φορείς της οικονομίας, τράπεζες, προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων και κρατικοί φορείς ακολουθούν στάση αναμονής.

Αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο στην χώρα μας όπου ορισμένοι φορείς επηρεάζονται ακόμη και διοικητικά από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σήμερα βιώνουμε έναν θετικό επενδυτικό ορίζοντα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μπούμε σε μια περιπέτεια πολιτικής αστάθειας η οποία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αρνητικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνος Βιρβιλιός, Marketing Manager Ομίλου Austriacard

«Οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν δύσκολες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις στις αγορές που δραστηριοποιούνται. Είτε πρόκειται για Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, για εμφύλιες αναταραχές στη Βενεζουέλα, το ενδεχόμενο κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή για τις επερχόμενες εκλογές σε κρίσιμους καιρούς, οι εταιρείες πρέπει να προσαρμόσουν τις επενδύσεις τους, τα σχέδια ανάπτυξης και την κατανομή πόρων για να αντιμετωπίσουν την όποια πολιτική αβεβαιότητα.

Αυτή η αβεβαιότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές συνθήκες, όπως το κόστος των εισροών (εργασία, πόροι) και την συμπεριφορά των πελατών. Αλλά μπορεί επίσης να απειλήσει την επιχειρηματική συνέχεια: την απλή ικανότητα των επιχειρήσεων να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μισούν οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι επιχειρηματίες, αυτό είναι η αστάθεια στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σύμφωνα με προβλέψεις και σενάρια για το μέλλον που περιλαμβάνουν εκπλήξεις αλλά και βεβαιότητες.

Ακόμη και σε μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση οι βασικοί νόμοι και οι κανονισμοί συχνά κολλάνε στα νομοθετικά σώματα και τα κοινοβούλια λόγω εκτεταμένης γραφειοκρατίας.  Οταν υπάρχει λοιπόν μια πολιτική αβεβαιότητα λόγω εκλογών, δίχως ξεκάθαρο ορίζοντα ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί, αυτά τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται εκθετικά δημιουργώντας ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον για το επιχειρείν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: