Πόσο τραυμάτισαν τελικά τη Ρωσία οι δυτικές κυρώσεις;

Πόσο τραυμάτισαν τελικά τη Ρωσία οι δυτικές κυρώσεις;
Photo: REUTERS

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλύει και υπολογίζει το οικονομικό κόστος της κόντρας της Δύσης με την χώρα του Πούτιν.

Οι δυτικές κυρώσεις προς τις ρωσικές εταιρείες εξαιτίας της εμπλοκής της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση και την υποστήριξη της χώρας προς τους αυτονομιστές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μπορούν να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα την ρωσική οικονομία σε συρρίκνωση της τάξης του 9%. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την τακτική έκθεσή του για την οικονομία της χώρας του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι κυρώσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών και εταιρειών ενέργειας συνέπεσαν με την κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ο συνδυασμός οδήγησε την Ρωσία σε μια οικονομική κρίση στα τέλη του 2014, με το ρούβλι να καταρρέει και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται.

Ως απάντηση στην κρίση, η Ρωσία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, πούλησε αποθέματα σε δολάρια και ευρώ για να ενισχύσει το δικό της νόμισμα, άντλησε χρήματα από τις τράπεζες και περιέκοψε τις κρατικές δαπάνες. Έτσι κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στις αρχές του 2015, αν και πρόσφατα το ρούβλι δέχθηκε πάλι νέες πιέσεις. Παρά τη σταθεροποίηση, η οικονομία της βρίσκεται πια σε ύφεση.

Το ΔΝΤ αναμένει πως το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2015 καθώς οι πραγματικοί μισθοί υποχώρησαν, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε και η χαμένη εμπιστοσύνη τραυμάτισε την οικιακή κατανάλωση. Για το μισό αυτής της υποχώρησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες τόσο οι δυτικές κυρώσεις όσο και η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων από τις άλλες χώρες, που θα επέτρεπαν μια υποχώρηση των τιμών.

Μακροπρόθεσμα το κόστος θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η διακοπή των επαφών των ρωσικών εταιρειών τόσο με ξένα κεφάλαια όσο και με τις τεχνολογικές εξελίξεις στη Δύση μπορεί να πλήξουν τις επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών και, κατά συνέπεια, να κάνουν λιγότερο αποδοτική την ρωσική οικονομία. «Οι παρατεταμένες κυρώσεις μπορούν να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε μια συσωρευτική ζημιά πάνω από 9% του ΑΕΠ», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ρώσοι πολίτες. Η ανεργία έχει αρχίσει πια να διογκώνεται και άλλα τρία εκατομμύρια ρώσων προστέθηκαν μέχρι το τέλος Μαρτίου στους ήδη 20 εκατομμύρια πολίτες που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχια (λιγότερα από 9.662 ρούβλια τον μήνα).

Το Ταμείο πιστεύει πως το ρωσικό ΑΕΠ θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2016, έστω και αν αυτοί δεν είναι ίδιοι με τους ρυθμούς του πρόσφατου παρελθόντος. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις.