Πότε η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Πότε η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
The headquarters of the European Central Bank (ECB) are pictured in Frankfurt, Germany, September 8, 2016. REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τραπεζίτη της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά τον επόμενο Σεπτέμβριο εάν η οικονομία της ευρωζώνης αναπτυχθεί όπως αναμένεται τώρα, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Άρντο Χάνσον σε συνέντευξή του στο MNI.

«Εάν η οικονομία αναπτυχθεί ευρέως όπως το αναμένουμε, εάν δούμε μια άνοδο στον πληθωρισμό και εάν φαίνεται διατηρήσιμη, αυτό το στοιχείο του προγράμματος θα μπορούσε να καταργηθεί σταδιακά», δήλωσε ο Χάνσον.

Μια μείωση των αγορών ομολόγων στο μηδέν «πρέπει να είναι μια από τις επιλογές, δηλαδή στο τραπέζι», δήλωσε ο Χάνσον, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως κατά τον Οκτώβριο σημειώθηκε σημαντική επιτάχυνση των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης προς τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ενισχύθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για δάνεια στα νοικοκυριά διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 2,7%.

Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5% έναντι 5,2% τον Σεπτέμβριο. Υποχώρηση σημείωσε και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με στενή έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις μίας ημέρας, και διαμορφώθηκε στο 9,4% από 9,8% τον Σεπτέμβριο.