Πράσινο φως από γερμανικό δικαστήριο για έκδοση του Κάρλες Πουτζδεμόν στην Ισπανία

Πράσινο φως από γερμανικό δικαστήριο για έκδοση του Κάρλες Πουτζδεμόν στην Ισπανία
epa06882942 (FILE) - Former Catalan leader Carles Puigdemont arrives for a meeting with Catalan regional president Quim Torra (not pictured) in the HolidayInn in Berlin, Germany, 21 June 2018 (reissued 12 July 2018). The public proscutor of German federal state Schleswig-Holstein on 12 July 2018 announced it will authorize an extradition of Puigdemont to Spain. Puigdemont is sought by Spain who issued an European arrest warrant against the former leader. EPA/MARKUS HEINE

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης της Καταλονίας κατηγορείται για εξέγερση. Δεν δέχεται την κατηγορία αυτό το δικαστήριο.

 

Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία με την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιων κεφαλαίων, όμως απέρριψε αίτημα να εκδοθεί με την αιτιολογία ότι εξεγέρθηκε κατά της εξουσίας της Μαδρίτης.

Πηγή στη νομική ομάδα του Πουτζδεμόν δήλωσε πως ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας θα εφεσιβάλει οποιαδήποτε απόφαση εκδοθεί από τη Γερμανία με οποιαδήποτε κατηγορία.

Ο Πουτζδεμόν διέφυγε στις Βρυξέλλες και αργότερα στη Γερμανία αφού ισπανικά δικαστήρια εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψή του σχετικά με τον ρόλο του στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης υποστηρίζει πως αυτό ήταν παράνομο βάσει του ισπανικού συντάγματος.

«Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα το πρωί ότι επιτρέπεται η έκδοση με βάση την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιων κεφαλαίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Σλέσβιχ Χολστάιν.

Απαντώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν σύντομα αν θα εγκρίνουν την έκδοση του Πουτζδεμόν, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο κατά την είσοδό του στη Γερμανία.