«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. στη συμφωνία για το Brexit – Αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. στη συμφωνία για το Brexit – Αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην «όσο το δυνατόν πιο στενή» σχέση με το Λονδίνο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

Τελευταία ενημέρωση: 19:32

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit με τη χώρα αυτή, την πρώτη που κλείνει την πόρτα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Το βάρος των εξελίξεων πέφτει πλέον στη Μεγάλη Βρετανία, όπου το κοινοβούλιο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με την αποδοχή ή μη της ευρωπαϊκής συμφωνίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά τη διάρκειατης συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες κάλεσε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε απευθείας στους Βρετανούς πολίτες εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή η συμφωνία είναι καλή για τη χώρα. «Πρώτον ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι δύο άλλοι λόγοι είναι ότι η Μ. Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι «ελεύθερη» να έχει τους δικούς της νόμους. Ως εκ τούτου, επισήμανε, η συμφωνία κάνει πραγματικότητα την ψήφο των Βρετανών για το Brexit, ενώ προσέθεσε ότι «είναι ώρα να προχωρήσουμε».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σημερινή μέρα «σηματοδοτεί την αποκορύφωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ», και την έναρξης μιας «κρίσιμης εθνικής συζήτησης» πριν από μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για πολλά χρόνια», ενώ ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Επεσήμανε ακόμη ότι τώρα θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε ως «πρόκληση» τα αριθμητικά δεδομένα στο κοινοβούλιο της Βρετανίας για την έγκριση της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, για το Brexit. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα είχε ως συνέπεια «πολύ μεγάλα ρίσκα» για την χώρα. «Τα αριθμητικά δεδομένα για την ώρα, αποτελούν μία πρόκληση. Ωστόσο, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Χαντ σήμερα στο BBC. «Από την άλλη μεριά, νομίζω πως αυτό που θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοί μου, είναι να σκεφτούν αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, η ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι «θα επανεξετάσει» την συμφωνία στήριξης προς την συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, εάν η συμφωνία για το Brexit περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο. «Εάν προκύψει μία κατάσταση στην οποία θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν αυτή την συμφωνία -δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα το πράξουν- αλλά αν το κάνουν, τότε, προφανώς, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την συμφωνία παροχής εμπιστοσύνης», δήλωσε η Αρλίν Φόστερ σε εκπομπή του BBC μετά την σημερινή αποδοχή της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα του, θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.

Κυριακάτικες βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Γιούνκερ: Αυτή είναι η καλύτερη και η μόνη συμφωνία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρότρυνε το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει την συμφωνία για το Brexit, η οποία φέρει την υπογραφή της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν  είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία της αποχώρησης, τόνισε όμως ότι αυτή είναι μια «θλιβερή» και «τραγική» στιγμή για την ΕΕ και τη Μ. Βρετανία. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία», είπε και ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».  Ο Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι παράλληλα εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης, στο μέλλον, με το Λονδίνο, μετά το Brexit.

Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο η ΕΕ σε περίπτωση απόρριψης από τη Βρετανία

H EE δεν έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει μία πιθανή απόρριψη της σημερινής συμφωνίας για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, εκτός από τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα για την βρετανική αποχώρηση χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Απαντώντας σε ερώτηση μετά την σημερινή ευρωπαϊκή διάσκεψη για την προετοιμασία της ΕΕ αναφορικά με το ενδεχόμενο της διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος απάντησε: «Το μόνο εναλλακτικό σχέδιο που συνεχίζεται είναι ο προγραμματισμός της προετοιμασίας. Αυτή η δουλειά συνεχίζεται». Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτές οι προετοιμασίες μη συμφωνίας, δεν συζητήθηκαν μεταξύ των ηγετών σήμερα, ενώ δεν υπήρξε κάποια συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της Τερέζας Μέι ή «υποθετικές ερωτήσεις» σχετικά με το τι θα συμβεί στην ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία αυτή, αναμένεται να διεξαχθεί λίγο πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη στις 13-14 Δεκεμβρίου.

Ο αξιωματούχος απέρριψε εικασίες για διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ηγετών σχετικά με το αν θα μπορούν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία. «Υπάρχει μία κοινή εντύπωση σχετικά με το ότι είναι επάνω στο τραπέζι και αποτελεί την μοναδική πιθανή συμφωνία, με δεδομένες τις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν κι άλλες συνομιλίες, απάντησε: «Μετά από αυτήν την μακρά διαδικασία, δεν μπορώ να δω πως μπορείς να φτάσεις εκεί».

Σάντσεθ: Ενισχυμένη η θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ

Η θέση της Ισπανίας αναφορικά με το Γιβραλτάρ, μία βρετανική περιοχή από το 1713 που αμφισβητείται από την Μαδρίτη, είναι ισχυρότερη μετά την σημερινή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια [ισχυρή] θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την σημερινή ευρωπαϊκή διάσκεψη αποδοχής της συμφωνίας για το Brexit.

Μακρόν: Είναι ευθύνη μας να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα   

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία για το Brexit, θα πρέπει η Βρετανία να προχωρήσει στην διατύπωση νέων προτάσεων.

«Δεν μπορώ να προδικάσω για την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι στην πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας να κάνει νέες προτάσεις. Είναι ευθύνη μας, να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μακρόν, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μετά την αποδοχή της συμφωνίας για το Brexit από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ρούτε: Δεν υπάρχουν νικητές εδώ σήμερα 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα την παρουσιάσει στο σώμα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. «Δεν θέλω να σκεφτώ την μη ψήφισή της, νομίζω ότι θα υπερψηφιστεί», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχουν νικητές εδώ σήμερα, όλοι χάνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία αυτή είναι αποδεκτή». Τόνισε ότι έχει «πολύ σεβασμό για την Τερέζα Μέι και για τις προσπάθειές της, ειδικά τις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες».

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη Βρετανία ακόμη και μετά τη συμφωνία με την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Λιθουανίας, υπογραμμίζοντας ως πιθανή τη διεξαγωγή νέων βρετανικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω», είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας παρότι δεν δήλωσε δημόσια μια έκβαση στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Δείτε ακόμη: 

Brexit: Τα επόμενα βήματα μετά την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου

Ώρα «μηδέν» για το Brexit – Δραματική έκκληση της Τερέζα Μέι στους Βρετανούς να στηρίξουν τη συμφωνία