Προειδοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων για τις εισαγωγές

Προειδοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων για τις εισαγωγές
Organic vegetables are shown at a Whole Foods Market in LaJolla, California in this May 13, 2008 file photo. As recession tests the middle-class commitment to healthy eating and environmentally sound farming, sales of organic food are slowing, but so far not falling. How green are our wallets? To match feature FINANCIAL/FOOD-ORGANIC REUTERS/Mike Blake/Files (UNITED STATES)

Μέχρι σήμερα έχει διεκπεραιωθεί μόλις το 7% των αιτήσεων διακανονισμού για εισαγωγές, προειδοποιεί ο ΣΕΕΤ.

Στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 7% βρίσκονται σήμερα οι διεκπεραιωμένες αιτήσεις αιτήσεις διακανονισμού για εισαγωγές τροφίμων στην αρμόδια Επιτροπή και τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΤ προειδοποιεί ότι μέχρι τις 23 Ιουλίου, είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν μόνο στο 7% του αριθμού και στο 10,5% της αξίας των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί.

«Παρόλο που ο Σύνδεσμος είναι σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού στην από κοινού προσπάθεια επιλύσεως του προβλήματος, το πρόβλημα εκτιμάται ότι έγκειται στην ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων των εισαγωγέων τροφίμων, τόσο από την αρμόδια επιτροπή εγκρίσεων όσο και από τις αρμόδιες τράπεζες μέσω των οποίων έχουν υποβληθεί τα αιτήματα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΕΤ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επάρκεια τροφίμων στην αγορά. Όπως τονίζει, «η τουριστική αγορά κινδυνεύει να βρεθεί πολύ σύντομα χωρίς τρόφιμα για τα ξενοδοχεία, καθώς οι τουριστικές μονάδες δεν είναι σε θέση να αποθεματοποιήσουν τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και βρέθηκαν απροετοίμαστες κατά την επιβολή των capital controls και των περιορισμών στις εισαγωγές».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΣΕΕΤ προειδοποιεί: «Η καλοκαιρινή περίοδος είναι περίοδος υψηλής κατανάλωσης σε τρόφιμα και τα αποθέματα ασφαλείας των εισαγωγικών εταιριών στερεύουν. Αν δεν βρεθεί σύντομα πραγματική λύση στο πρόβλημα θα υπάρξουν βασικές ελλείψεις».