Πρόκληση Ερντογάν: «Δεν συνομιλώ με Μητσοτάκη, οι Έλληνες σκότωσαν πέντε πρόσφυγες»

Πρόκληση Ερντογάν: «Δεν συνομιλώ με Μητσοτάκη, οι Έλληνες σκότωσαν πέντε πρόσφυγες»
epa07994106 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during a joint press conference with US President Donald J. Trump, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 13 November 2019. The visit comes one month after Turkey's invasion into northern Syria against the Kurds and on the first day of public impeachment hearings. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε άτομα στα σύνορα, με βάση όσα ξέρω ως τώρα. Επιπρόσθετα, βουλιάζουν βάρκες και η προσεγγισή τους είναι βίαιη», υποστηρίζει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως πέντε πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί από ελληνικά πυρά στα σύνορα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνστανούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μόσχα, όπου συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία επιμένοντας πως «η Ελλάδα καταδιώκει τους πρόσφυγες».

«Οι πόρτες μας δεν κλείνουν και δεν θα συζητήσουμε άλλο αυτό το θέμα. Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε άτομα στα σύνορα, με βάση όσα ξέρω ως τώρα. Επιπρόσθετα, βουλιάζουν βάρκες και η προσέγγισή τους είναι βίαιη». Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της μη ανθρωπιστικής στάσης της Ελλάδας.

«Τα σύνορά μας δεν θα κλείσουν. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε να συναντηθούμε στη Σόφια και να προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ημέρα που το πρότεινε, σημειώθηκαν δύο θάνατοι στα σύνορα. Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετά να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», πρόσθεσε ο Ερντογάν.   Οι στρατιωτικές θέσεις παρατήρησης της Τουρκίας στην Ιντλίμπ της Συρίας θα διατηρήσουν το τρέχον καθεστώς τους βάσει της ρωσο-τουρκικής εκεχειρίας, δήλωσε παράλληλα ο  πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, και πρόσθεσε πως η συμφωνία έθεσε τις βάσεις για μια εξομάλυνση της περιοχής.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης πως η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τον ερχόμενο μήνα τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, που αγόρασε παρά τις διαμαρτυρίες της Ουάσιγκτον, και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει επίσης αμερικανικά συστήματα Πάτριοτ.

Σύσσωμη η ΕΕ εναντίον Τουρκίας: Χρησιμοποιεί τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανακοίνωσή του έστρεψε τα «βέλη» του κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας την κίνησή της να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα στους μετανάστες αψηφώντας τη προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα στους μετανάστες, αγνοώντας τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, δεν είναι αποδεκτή και οποιαδήποτε τέτοια πολιτική πίεση θα απορριφθεί, ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει ρητά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς». «Η κατάσταση αυτή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Με το ανακοινωθέν, οι υπουργοί απευθύνονται στην Άγκυρα αναφέροντας ότι: «Οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης».

Δένδιας: Ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η μετακίνηση μεταναστών έχει ενορχηστρωθεί από την Τουρκία

Προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μία μαζική μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης».

«Θα συζητήσουμε σήμερα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση που εξελίσσεται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία.  Αντιμετωπίζουμε μία μαζική μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Μπορέλ: Να μην χρησιμοποιούνται μετανάστες ως μέσο πίεσης

Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης, δήλωσε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και της Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο.

«Η Τουρκία σηκώνει μεγάλο φορτίο, τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, πρέπει να το καταλάβουμε, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης», τόνισε.