Προς συμβιβασμό για την πρώτη κατοικία: Πού αναμένεται να βρεθεί η χρυσή τομή

Προς συμβιβασμό για την πρώτη κατοικία: Πού αναμένεται να βρεθεί η χρυσή τομή
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το θέμα αναμένεται να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Μπορεί το Euroworking Group της Δευτέρας να μην έδωσε λύση για το θέμα της πρώτης κατοικίας, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και μάλιστα πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Οι βασικοί σκόπελοι για την επίτευξη συμφωνίας που ήταν τα περιουσιακά κριτήρια για την παροχή προστασίας στην πρώτη κατοικία και η ένταξη και επαγγελματικών δανείων στο νέο πλαίσιο, ξεπεράστηκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις εκατέρωθεν.

«Θα υπάρξουν εξελίξεις για την πρώτη κατοικία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο…ΑΠΕ σχετικά με το θέμα της ρύθμισης για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έκανε πίσω και αποδέχτηκε σημαντική μείωση των περιουσιακών κριτηρίων υπαγωγής στον νέο νόμο και ειδικότερα, μείωση των κινητών αξιών (καταθέσεις) του δανειολήπτη στην περιοχή των 20.000 – 25.000 ευρώ και μείωση της λοιπής ακίνητης περιουσίας (πλην της πρώτης κατοικίας) λίγο κάτω των 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει έδινε στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν ήταν υψηλότερες από το 50% της οφειλής του (δηλ. πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερέβαινε το 200% της οφειλής (δηλ. πλαφόν στις 260.000 ευρώ).

Στο μέτωπο της ένταξης των επαγγελματικών δανείων που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “θεσμοί” αποδέχονται τελικά την υπαγωγή τους στο νέο πλαίσιο, αλλά με διαφορετικά, πιο αυστηρά, κριτήρια όσον αφορά την προστατευόμενη αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Ειδικότερα, ενώ το γενικό κριτήριο υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας του νέου νόμου αφορά αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τα επαγγελματικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία θα προστατεύονται εφόσον η αντικειμενική αξία αυτής δεν ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τόσο για τα στεγαστικά, όσο και για τα επαγγελματικά δάνεια, παραμένει στις 130.000 ευρώ το όριο για το συνολικό ύψος υπολειπόμενης οφειλής. Το κριτήριο αυτό μαζί με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, αποτελούν τους δύο αρχικούς δείκτες αξιολόγησης των επιλέξιμων για προστασία δανειοληπτών.

Τέλος, συμφωνία επήλθε και για τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι μειωμένα, με το πλαφόν για το ετήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται στα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο.