«Προσγείωση» από τον Ελ Εριάν: «Μη βιάζεστε για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed»

«Προσγείωση» από τον Ελ Εριάν: «Μη βιάζεστε για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed»
«Δεν θα με εξέπληττε αν οι μειώσεις άρχιζαν πιο αργά από ό,τι αναμένεται», τόνισε ο οικονομολόγος.

Οι προσδοκίες των αγορών για τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι εσφαλμένα μεγάλες εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο διάσημος οικονομολόγος τόνισε σε συνέδριο της UBS Global Wealth Management στο Χονγκ Κονγκ ότι πιστεύει πως «οδεύουμε στη μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής (pivot), αλλά σε σύγκριση με αυτό που περιμένουν οι αγορές δεν θα έρθει ούτε τόσο γρήγορα, ούτε θα είναι τόσο έντονη».

«Δεν θα με εξέπληττε αν οι μειώσεις άρχιζαν πιο αργά από ό,τι αναμένεται, πιθανώς στις αρχές του καλοκαιριού, ούτε αν κλείσουμε το έτος με περικοπές πιο κοντά σε αυτό που έχει σηματοδοτήσει η Fed, δηλαδή 75 μονάδες βάσης (0,75%) σε αντίθεση με εκείνο που έχει τιμολογήσει η αγορά», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος οι traders τιμολογούν περίπου διπλάσιο εύρος περικοπών κατά 140 μονάδες (1,4%) εντός 2024, ενώ στην αρχή της εβδομάδας οι προσδοκίες είχαν φτάσει έως και τις 175 μ.β. πριν την ισχυρή έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις και τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν πρέπει να βιαστεί με τις περικοπές του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό ειδικά στις υπηρεσίες, που τρέχει ακόμα ταχύτερα από ό,τι στα αγαθά και θα χρειαστεί να επιβραδυνθεί με πολύ πιο έντονο ρυθμό.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει η Fed την εντολή της για τον ρυθμό αύξησης των τιμών λέγοντας ότι αυτό θα έπληττε την αξιοπιστία της.

«Αν είσαι μία κεντρική τράπεζα που έχει κάνει πλήθος λαθών νομισματικής πολιτικής τα πρόσφατα χρόνια, το τελευταίο που θες να κάνεις είναι να δώσεις την εντύπωση ότι σκέφτεσαι να αλλάξεις το στόχο σου, οπότε δεν περιμένω κάποια μεταβολή του στόχου για τον πληθωρισμό», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: