Πρόστιμα 260 δισ. δολαρίων για τις μεγαλύτερες τράπεζες

Πρόστιμα 260 δισ. δολαρίων για τις μεγαλύτερες τράπεζες
Photo:

Αντιμέτωπες με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται οι μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Το κύμα προστίμων και αγωγών που έχει σαρώσει την χρηματοπιστωτική βιομηχανία από την κρίση του 2007/2008 έχει κοστίσει 260 δισ. δολάρια στις μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με νέα μελέτη της Morgan Stanley», αναφέρει ρεπορτάζ των Finanancial Timmes που παράλληλα σημειώνει:

«Η ανάλυση, που καλύπτει τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ και τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, προβλέπει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επωμιστούν επιπλέον νομικά κόστη ύψους 60 δισ. δολαρίων τα επόμενα δυο χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων, μέχρι τώρα, έχουν επωμιστεί οι Bank of America, Morgan Stanley, JPMorgan, Citi και Goldman Sachs, καθώς συνολικά έχουν πληρώσει 137 δισ. δολάρια, ενώ τα επόμενα δυο χρόνια τους «περιμένουν» άλλα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Οι κορυφαίες 20 ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πληρώσει περίπου 125 δισ. δολάρια και τους «περιμένουν» άλλα 50 δισ. δολάρια «αν και με μεγάλες διαφοροποιήσεις», σύμφωνα με την ανάλυση».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται: «τα πρόστιμα, που καλύπτουν τα πάντα, από την χειραγώγηση ξένου συναλλάγματος μέχρι τα στεγαστικά δάνεια και την λανθασμένη πώληση ασφάλειας για την προστασία πληρωμών στη Βρετανία, έχουν μια πρωτοφανή επίπτωση στις τράπεζες.

«Τα νομικά κόστη όχι μόνο «τρώνε» το μετοχικό κεφάλαιό σου αλλά έχουν μια πολύ πιο μακροχρόνια επίπτωση στο ύψος του κεφαλαίου που πρέπει να κατέχεις», σημειώνει αναλυτής στους Financial Times. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα πρόστιμα και τις ποινές που έχουν ήδη πληρώσει οι τράπεζες, συν τις προβλέψεις που είχαν γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου για θέματα που οι τραπεζικοί όμιλοι «βλέπουν να έρχονται», όπως για παράδειγμα τα πρόστιμα για τα αμερικανικά δάνεια που περιμένουν να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες».